Lystring lystring! Nu är det hög tid att för er som läser detta att skicka in årets nomineringar till Let’s Open Up Over Whisky-stipendiet, och maffiga priser ingår för de som blir tilldelade det (kloka Bjarne och jag tillbringade i vintras en ljuvlig vecka uppe hos High Coast och deltog i deras Whisky Academy, och i höst bär det av till Skottland då flera internationellt stora ägarnamn vill uppmuntra ökad inkludering i branschen). Om du är det minsta lik mig känns det förmodligen heltokigt att nominera dej själv, men skit i det! Det är bra att framhålla sig själv! Efter påminnelser från folk i min omgivning samlade jag till sist ihop modet att nominera mig själv inför förra årets nomineringar, men har i efterhand fått veta av personer jag respekterar och uppskattar att de nominerat mig med. Först kändes det lite dumt att jag då nominerade mig själv, men jag har tänkt om. Dels finns så många människor som gör saker för att andra ska få det trevligare  och som sällan slår på egen trumma att det är bra om vi är fler som som tycker att det vi gör är bra och viktigt, och dels för att jag i ärlighetens namn behöver bli bättre på att ge mig själv lite vanlig jäkla uppskattning. Det kan också vara läge att nominera någon som gjort något fint för antingen dej eller andra i whiskysammanhang. Bjarne stod upp för att hjälpa en (och kanske flera, i förlängning) kvinna i en otroligt jobbig situation genom att vägra titta bort när en man betedde sig illa mot henne samt ställa krav på gränssättning gentemot personen i fråga. Jag skriver och pratar om sådant jag tänkt, sett eller upplevt gällande whiskyvärldens ojämlikheter, och när jag inte gör det kommer jag på roliga idéer och aktiviteter som skaver lagom mycket för att folk ska tänka om samtidigt som de har kul, hehe… Känns det fortfarande klurigt? Ta några jag känner som exempel, vetja!

 

David Tjeder gör sig alltid obekväm för att andra ska känna sig mer bekväma, och handlar det inte om att debattera svåra ämnen, se till att Svenska Whiskyakademin alltid ska innehålla minst 50% kvinnor/icke-binära eller retas med normerna genom en babyrosa bloggtisha handlar det istället om att framhålla kompetenta kvinnor i branschen. 

Mathias Nilsson skulle aldrig drömma om att framhålla sig själv men sätter alltid omtanken om andras väl och trygghet först, oavsett om det gäller provningar för Svenska Eldvatten eller världens främsta whiskymässa i London. 

Cecilia Hjortzberg genomför undersökningar och intervjuer för att lägga en grund för hur Svenska Whiskyförbundet bör utvecklas, bidrar med både whiskykompetens och humor samt backar aldrig för att diskutera tuffare ämnen. 

Klaus Bitschnau är alltid på jakt efter nya infallsvinklar för nya eller förbisedda whiskydrickare (könstillhörighet, funktionsvariationer – you name it, han vill inkludera alla), och jag har skickat åtskilliga whiskykintresserade kvinnor vidare till honom efter att de snackat och provat whisky med mig i vår. 

Tiina Berg har stuckit ut hakan som ordförande för klubben Whisky Lassies, och även om det går att diskutera huruvida det är inkluderande med en könssegregerad whiskyklubb har kvinnliga whiskyklubbar banat väg för många kvinnor som tack vare detta format vågar visa upp kunskaper och vädra åsikter även i andra sammanhang, vilket jag uppskattar.

Evert Holmberg har stöttat mig sedan första dagen i vi jobbade i monter ihop, och redan innan dess antog han att jag var kunnig och genuint whiskyintresserad. Jag minns fortfarande när han hällde upp min första dram hos honom när jag besökte hans monter, och istället för att fråga ”Så, gillar du whisky?” tyckte han att det var självklart att jag skulle prova något riktigt bra och beordrade mig att gå undan, sätta mig på ett lugnt ställe på mässan, analysera och komma tillbaka med ett utlåtande. 29-åriga jag växte nog en hel meter efter att ha pratat med honom.

Eskilstuna Whiskykultur och Mölle Whiskyklubb (bara för att nämna några, det finns fler!) jobbar aktivt för att minst 50% av deras provningsledare ska vara kvinnliga sådana och det finns massor av eldsjälar som brinner för att klubbarna ska växa och breddas när det gäller ålder, könstillhörighet och etnicitet. Hurra för er och alla andra jag inte nämnt här! 

 

Varför behövs ett initiativ som Let’s Open Up Over Whisky då? För det är tråkigt att antas inte kunna ett skit om whisky på grund av snippa, och det är tråkigt att inte räknas i whiskydiskussioner pga att man gillar “fel” destilleri eller – gud förbjude – blended whisky, och det är tråkigt att kollegor bjuds med till whiskyprovningar men inte en själv pga ens efternamn eller hudfärg, och det är tråkigt att inte våga komma på en provning för att man är trans och det är tråkigt att inte bli tillfrågad att följa med till whiskymässor på grund av funktionsvariation. 

Ett exempel för att visa att jag inte bara pratar luft – i Spanien blev i januari i år Mar Galcerán Spaniens första invalda parlamentariker med Downs syndrom, och efter att ha arbetat sig uppåt i partihierarkin i över 20 år hamnade hennes namn till sist på listan på grund av erfarenhet, kompetens och hårt arbete. Hur många svenska whiskyklubbar är aktivt välkomnande och inkluderande och tar tillvara på människors olikheter och de värdefulla erfarenheter som detta innebär på samma vis? Bryt mot normer och fördomar på det sätt som funkar för dej – whiskyn räcker ändå till alla, jag lovar.

Oskar, Christian och Agitator Whiskymakare jobbar konstant för att bryta och få bort tradiga normer, med könsneutral marknadsföring och framgångsrika buteljeringar av singelmalt, grain- och blended whisky.

Vem kan du bjuda med till nästa provning? Vem kan din klubb bjuda in till att hålla i nästa provning? Hur ska din klubb kunna rekrytera nya medlemmar på bredare front, tycker du? Är du alltid den som ifrågasätter eller tänker nytt i din klubb? Vilka goda exempel på människor som inkluderar finns det i din närhet? Kanske känner du någon som alltid ser till att diskussionerna är varma och icke-dömande? Är du den som på eget initiativ köpt in öronproppar till provningarna för att du vet att några i klubben mår bättre eller orkar komma på provningarna då? Var det du som eller någon du känner som propsade på en viss klubblokal för att den var bättre anpassad för rullstolar eller synskadade personer? Kanske bjöd du med din nya kollega till nästa provning, hen som nyss flyttat till Sverige från Bangladesh eller Litauen och inte känner en kotte? Kanske letade du upp ett lagom litet sammanhang som din transvän kände sig trygg i och därför vågade delta i ditt sällskap? Inkludera och nominera, för varje liten handling räknas, om inte för dej så för personen du inkluderar eller nominerar. Ju fler som kan, vill och vågar vara med, desto troligare är det att våra kära whiskyklubbar och whiskymässor finns kvar i många år framöver. Det finns så många människor som brinner för att utveckla och förbättra whiskysverige, och du kan mycket väl vara – eller bli – en av dem. Gå in på letsopenupoverwhisky.com och nominera nu!