För ett bra tag sedan skrev jag om tre begrepp som Sveriges whiskyklubbar behöver bemöta eller motverka för att de ska överleva i det långa loppet, särskilt med tanke på att föreningslivet inte är lika aktivt som förr och för att många yngre människor har svårt att identifiera sig med den traditionelle, äldre, manlige whiskydrickaren. 

Jag var beredd på att folk skulle ha synpunkter på mitt sätt att se på saken, men responsen var istället överväldigande positiv. Detta är naturligtvis jätteroligt men jag vill också ta tillfället i akt att lyfta fram en person som inte nödvändigtvis höll med. Om vi ska kunna göra whiskysverige öppnare, mer tillåtande, mindre fördomsfullt och mer nytänkande innebär det också att jag behöver möta kritik, för kritik är också bra. Därför tackade jag personen i fråga, Andreas, och svarade att jag skulle ta mig tid till att svara honom ordentligt. Därför tillägnar jag Andreas detta blogginlägg, då han var modig nog att ifrågasätta något som så många människor kände igen sig eller andra i och uppskattade. Tack Andreas!

 

Detta blev ett väldigt långt inlägg men jag ville inte ta bort något av Andreas svar eftersom han lagt ner så mycket tid på det. Jag uppskattar verkligen om ni tar er tid att läsa hela, för även om vi inte är överens i alla, möts vi på flera punkter och jag tycker att hans svar är läsvärt i sin helhet. Andreas inlägg kommer nedan, och för att göra det enkelt för mig när jag skriver detta inlägg har jag valt att svara i kursiv stil, så att ni lättare kan följa både hans och mina tankar. 

 

Andreas

Hmm, här har du ansträngt dig och gjort tre klart läsvärda inlägg. Alla skrivna på ett sätt där de inbjuder till fundering, eftertanke och kommentarer mer än en gång och så händer där nästan inget! Allt innehåll kan väl inte bara gått alla följare förbi, eller haft en så stor instämmighet att ingen har något ytterligare att kommentera, eller att ALLA skulle instämma och köpa allt rakt av bara?!? 

Jag håller helt med om att jag hade väntat mig fler kommentarer på själva bloggsidan, men folk valde istället att kommentera, instämma och diskutera via Facebook, både via bloggens sida där samt i olika facebookgrupper för whiskyälskare. Kolla gärna där!

Så då får väl jag börja och sticka ut hakan lite, så kanske fler följer på…
Hoppas att det inte blir allt för rörigt med allt i ett inlägg, förhoppningsvis i någorlunda ordning sett till hur de tre inläggen är skrivna.

Vem väljer att bli att gå med i en klubb / förening, jo den som har tid, ork, intresse etc och vill lära sig mera om ämnet tillsammans med likasinnade. Råkar det nu vara whisky och intresse för/runt den drycken som det gäller så är det kanske inte så konstigt att medlemsbilden (tyvärr?) ser ut som den gör heller. 

Jag kanske misstolkar dig här, men de vänner jag umgås med som är whiskyintresserade skiljer sig faktiskt till viss del från de av mina vänner och bekanta som är medlemmar i just whiskyklubbar. Håller helt med dig om att en whiskyklubbs medlemskrets måste bestå av folk som är intresserade av eller nyfikna på whisky, men – och jag menar verkligen inte att vara sarkastisk här – det finns otroligt många människor som gillar whisky men som aldrig hade fått för sig att gå med i en whiskyklubb som de framställs eller ser ut idag. Det är dessa människor klubbarna måste våga och vilja rikta in sig mot i sin rekrytering, inte vänner av samma geografiska, socioekonomiska eller åldersmässiga sfär som de som redan är medlemmar. Annars måste nog tyvärr många klubbar gå i graven om 15-20 år. 


*Whisky kräver ganska ”mogna smaklökar” för att avnjutas (utöver att vi såklart måste vara +18/21 år), så där sållas automatiskt många bort. 

Instämmer, jag vill absolut inte att folk under laglig åldersgräns håller på med att pimpla whisky. Så om nu smaklökarna är tillräckligt mogna vid 18-19 års ålder (det var de för mig för det var då jag upptäckte whisky), hur kommer det sig att så få i åldrarna 18-40 är medlemmar i whiskyklubbar? De kan ha jobb, klubbarna kan ha låga medlemsavgifter, de kan redan ha intresse eller nyfikenhet för drycken och de har åldern inne – varför vill de inte gå med i whiskyklubbar? För att man inte rekryterar eller anpassar sig mot denna/dessa generationer, och när man mot all förmodan gör det är det för att stolt visa upp svärsonen på whiskyklubben. Döttrarna får sitta hemma eller prova gin, mezcal, rom eller whisky med yngre vänner eller vänninor.
*Kräver oftast någon chaufför / ej körbar efter provning. Här är online-provningar helrätt!!!

Instämmer helt, och onlineprovningar är ett toppenbra alternativ! Dessutom har fler och fler klubbar efter pandemin öppnat upp inför att ha komboprovningar, där vissa sitter med i lokalen och vissa är med online. Men vem som med vänner eller bekanta över 18 känner säkert någon med körkort, och många klubbar håller till centralt på orten dit man enkelt kan ta sig med buss, tåg eller cykel. Många unga människor bor dessutom mer centralt än äldre, så jag ser nog inte detta som ett skäl till varför de stannar hemma.
*Tar lite tid. Här hjälper online-provningar också till. 

Är inte säker på att jag förstår helt, men om du menar att yngre människor, kvinnor och personer med annan etnicitet inte har samma tid som äldre, vita män (sett utifrån en generell bild av majoriteten av klubbmedlemmarna i majoriteten av klubbarna) att sitta med på en tvåtimmarsprovning innebär det att dessa människor inte heller går på bio, till barer med vänner eller besöker restauranger. Detta finner jag en smula osannolikt.
*Kostar en del. Och värre kommer det att bli…

Sant, välavlönade äldre människor med utflugna barn och små eller inga huslån har goda förutsättningar att vara med i whiskyklubbar. Så varför består inte klubbarna i så fall av 50/50 män och kvinnor/ickebinära med samma ekonomiska förutsättningar? För att klubbarna inte riktar sig till dessa grupper i samma utsträckningar när man rekryterar, utan rekryteringen går via mun-till-mun-metoden genom äldre män som rekryterar manliga vänner/jobbarkompisar/vuxna barn främst. Men! Jag tycker att det är ganska många klubbar som har låga årsavgifter på någon enstaka hundralapp, vilket är toppen, och det har nog många råd med. Att utöver det gå på en whiskyprovning för 300-500 kr med mat inräknat åtminstone en gång om året skulle de flesta av dessa personer nog kunna tänka sig att unna sig, om de hade varit motiverade till det. Men varför ska de göra detta om de inte känner att de tillhör en av flera målgrupper whiskyklubben vill inkludera i sin medlemskrets? Just det. 


*Långt ifrån alla etniciteter som gillar lagrad sprit eller ens dricker alkohol.

Här får man nog lyfta blicken lite. Rent tekniskt sett tycker inte det ursvenska etniciteten om lagrad sprit heller, eftersom vi i alla århundraden har tillhört vodka- och akvavitbältet. Det finns många sekulariserade personer som man fördomsmässigt hade kunnat anta tillhöra en icke-drickande minoritet men som gärna tar sig ett glas, jag känner flera. Det finns också möjlighet att låta icke-drickande prova och spotta, om man nu skulle vilja vara så vidsynt (så gör man exempelvis på många större, seriösa provningar inom branschen). Det finns dessutom både religiösa och icke-religiösa personer som tillhör den svenska etniciteten som inte dricker alkohol, men dessa bryr vi oss inte om ifall vi råkar få med dem i vår “marknadsföring” när vi pratar med kollegorna om att gå med i klubben över jobblunchen. Om jag får lov att göra mig riktigt obekväm handlar det ofta om att vi helst, om vi får välja, inte VILL ha med personer med andra etniciteter om vi kan undvika det och därför riktar vi oss mot alla vid namn Göran, Bengt och Lasse i första hand. Och om klubben sedan blir full finns det ju inte mycket vi kan göra, eller hur? Fel. Jag har hållit whiskyprovningar där jag medvetet och uttalat bjudit med och ordnat alternativt åt de som inte dricker alkohol alls – och de kom! Och det var kul! Tänka sig! Sedan kanske de inte vill gå med i en whiskyklubb efter det, men de kanske kan tänka sig att vara med på en provning och dofta eller spotta igen? Vissa av dem var faktiskt “bara” med på provningen för att de ville lära sig mer om whisky och dessutom umgås, utan att dricka. Hade det inte varit okej? Jag tycker det. Men sedan är jag uppvuxen i ett hem där det alltid fanns mat till flera som råkade vilja komma på middag spontant. Tänk om man hade vägrat bjuda in folk till släktkalas baserat på “du äter ju inte ens tårta!”. Det är väl ändå lite märkligt. 


*Troligtvis långt fler män än kvinnor som uppskattar och är så pass intresserade av ämnet att de söker sig till en klubb enbart för det. 

Faktiskt inte, men kvinnor som är lika intresserade orkar inte bli skrivna på näsan, avbrutna eller klappade på huvudet av ett gäng äldre män som tycker att de kan det mesta värt att veta redan. Dessa kvinnor väljer i mångt och mycket att hålla provningar med likasinnade hemma istället, i en miljö där de inte blir tillrättavisade eller riskerar att bli förlöjligade eller fördummade. Dessa mikroprovningar får whiskyklubbarna aldrig reda på, och därför tror man att de inte existerar – med det gör de. Jag har fått frågan att dra ihop eller vara med på sådana otaliga gånger, och dessa kvinnor har aldrig ens övervägt att gå med i en organiserad whiskyklubb då de är 20-40 år gamla och vill bli tagna på allvar i en trygg miljö, inte vara en exotisk nykomling bland en grupp herrar som per automatik antar att de flesta av ens kön inte uppskattar eller intresserar sig för whisky i samma utsträckning som män. Ganska självklart, egentligen. Med sådana fördomar skapar man sig en självuppfyllande profetia eller filterbubbla där man varken vill eller kan se annat än det som bekräftar ens egen världsbild. 


-Allt detta pekar på varför ”den vanliga” whiskyklubbsmedlemmen är just den det är.
Orättvist eller fel? Ja möjligt! Men det kan vi knappast lasta whiskyn för, bara i möjligaste mån jobba för att motverka på de punkter där det är görbart.
Men så länge medlemsantalet ökar / ligger kvar på önskad nivå i majoriteten av de aktiva klubbarna så lär inte förändringarna bli så stora och knappast till i morgon heller. Det är först ”dåliga tider” som kräver nytänk. 

Instämmer helt och utan förbehåll i allt ovan, här är vi helt överens! Jag skulle aldrig få för mig att lasta whiskyn för det, whisky är ju ett ting utan själv eller känslor. Jag lastar personerna, du, jag, samtliga som rör sig kring drycken, för att det ser ut som det gör. Anledningen till varför jag varnade för de tre fällorna whiskyklubbarna kan gå i är för att jag misstänker att “de dåliga tiderna” kan komma fortare än väntat om man ser till klubbarnas genomsnittsålder och könsfördelning. Det är många fina, härliga klubbar som kommer att gå i graven om 15-20 år om de inte tänker nytt kring rekryteringen, och jag VILL att de SKA överleva. Det är ju trots allt härliga, varma och kunniga människor som samlar i dessa klubbar. 

Gatekeeping: (Svårt ord för oss som inte är skolade i språket…)
Ganska normalt att de med mera erfarenhet talar om för de ”nya” hur saker och ting fungerar, speciellt om man söker sig till en gemenskap för just det intresset. Så är även de flesta av oss uppfostrade, att vi ska lyssna och lära av de som är äldre och därmed bör ha mera erfarenhet.
Dock kan information ges på så många olika sätt och på ett nervärderande är knappast rätt, oavs hur rätt de än har i sak.

Hear hear – det är ju precis detta jag menar! 


Går jag på ett evenemang, provning etc, så är det för att jag vill lära mig något och uppleva något nytt. Allt behöver inte läggas fram på ett mjukt sätt, men det får samtidigt inte kännas otrevligt där och då. Information och fakta kan vara mastigt att ta åt sig och alla är långt ifrån pedagoger när de delger det. Det viktiga är att ingen medvetet påpekar något på ett negativt och nervärderande sätt, då är de farligt ute!
Uttal av destillerinamn är en klassisk sak där det rättas hårt och ofta.
Ja, man ska såklart FÖRSÖKA att uttala namnen rätt, men fortfarande är det exakt samma sak i flaskan, pannorna är lika stora och destilleriet ligger på samma magiska plats för det och i princip alla (som vill) fattar ändå…

Att de som ”varit med länge” refererar till äldre flaskor när någon nytillkommen nämner en ny som bra, är heller inte så konstigt. De har ju ett bredare spektra att jämföra emot och visst var merparten av de äldre buteljeringarna lite bättre än många av de unga som släpps idag. Men det precis som allt annat går ju såklart att säga på så många olika sätt också. Typ -Kul att du gillar den, försök att få möjlighet till att prova någon äldre buteljering därifrån också, då de enligt många är ännu bättre!

Jo, precis. Det är just detta jag ville få fram med mina inlägg,  men för att förtydliga det drar jag det väldigt förenklat en gång till: att dela med sig av information och åsikter är kul och givande, men bara om det faktiskt efterfrågas och dessutom görs på ett inlyssnande och ödmjukt sätt. Många nybörjare och minoriteter i whiskysammanhang har gett mig otaliga exempel på när så inte är fallet. Istället för att direkt sätta sig i försvarsposition och börja komma med undanflykter och förklaringar till detta, vill jag att vi alla som redan är väl bekanta med whiskyklubbssverige rannsakar oss själva och hur vi talar till nybörjare, kvinnor, personer med annan etnicitet, ickebinära mm. Om jag kan konstatera att jag själv inte alltid uttryckt mig på ett välkomnande och inkluderande sätt, kan nog alla andra det med. 

Något jag reflekterat till några gånger på provningar där det deltaget någon ny för sällskapet och som sen aldrig återkommit är att de oftast har varit väldigt högljudda och haft klara åsikter. Liksom inte riktigt känt av stämningen och försökt bli en av den på ett harmoniskt och lugnt sätt.

No True Scotsman (Också svåra ord, ja Skotte vet jag vad det är..)
De som stensäkert påstår och hävdar att ”det ska man dricka / gilla” de lider nog mest av sin egen trångsynthet och förstår föga vad de går miste om!
Tycke och smak är ju helt individuellt och t.o.m olika från tillfälle till tillfälle så att andra skulle ha exakt samma är ju inte så stor chans.

Instämmer helt!

Men har du som ny whiskydrickare (den naturliga starten när man börjar med något nytt..) bara smakat på billig, enkel och undermåttlig whisky och (förståeligt) inte gillat det riktigt så kan det vara en klart positiv upplevelse om någon mera hängiven och erfaren säger -Prova den, så ska en bra whisky smaka! För visst är det lättare att ta till sig säg en 15-20 årig inte allt för fatdriven mjuk härlig Speyside whisky eller motsvarande från Islay om man gillar rök. Råkar man då gilla det så är det SVÅRT att inte gå vidare i whiskyträsket, med allt gott och lärorikt det innebär…

Förstår vad du menar och håller till viss del med, men måste leka djävulens advokat lite – billig och enkel är inte detsamma som undermålig. Blended whisky säljer milsvida bättre än singelmalt världen över, och det är av en anledning. Det är lättdrucket och ofta ganska prisvärt. Jag vågar nog påstå att blended whisky oftare är mer prisvärd än singelmalt, eftersom denna kategori inte har samma höga status bland konsumenterna och kan därför inte ta ut premiumpriser för, ibland, rätt alldaglig men habil whisky. Här skulle jag kunna nämna ett par varumärken men väljer att låta bli, ty vill inte bli lynchad på öppen gata nästa gång jag ska åka och handla hehe. Tycker jag bättre om blended än singelmalt? Oftast inte. Men det går inte att säga att enkel och billig är synonymt med dålig. Den retoriker håller inte, särskilt inte om man i ett par stycken tidigare i sin text påstått att “Tycke och smak är ju helt individuellt”. Singelmalt är en dryck, inte en religion. Vi behöver inte frälsa folk, vi behöver bara välkomna vem som än är nyfiken. 

För att nå ut till nya målgrupper / kategorier av människor (usch, det om något lät exluderande..) och vinna över deras intresse så tror jag att det är en sak hela branschen får jobba på. Inte minst de som jobbar yrkesmässigt i branschen. Måste vara lättare att vinna dessa målgruppers intresse i konstellation och plats där de känner sig bekväma och om intresse sen finns informera om den breda whiskyklubbverksamheten där finns i landet. Sen är det klubbarnas jobb (om intresse och möjlighet för det finns) att slåss om att få nya medlemmar.

Absolut, men det är också rätt slappt att tycka att branschen ska jobba åt en och sedan räkna med att det bara är att håva in den stora anstormning av nyfikna som börjar dricka whisky. De kan, hör och häpna, välja att dricka sin whisky hemma eller med goda vänner. Den yngre generationen är inte lika föreningsintresserad som de äldre, och de kommer nog inte direkt rusa till den klubb som lättjefullt sitter på arslet och rullar tummarna istället för att anstränga sig, tänka nytt och bjuda in. Men man kan ju absolut som klubb chansa. Har man däremot en medelålder på 70 + har man kanske inte all tid i världen att chansa bort.

Blindprovningar, klart bästa sättet att prova whisky på! Enda gången där intrycken av det som är i glasen har högre prioritet i hjärnan än tycket, oavs hur märkes, ålders, fattyps -oberoende man tycker sig själv vara…
Men lika viktigt tycker jag det är att ha lite kvar i glasen efter man fått facit så man kan gå en tillbaka och analysera ”så det är såhär en sådan smakar..”.

Sen tror jag det är lika viktigt att inte göra det så avancerat (men fortfarande seriöst), för att nå en bredare publik. Är ju ”bara” whisky och rätt / fel finns egentligen bara inom faktadelen. Bättre att njuta av det och ha det som gemensamt samtalsämne, helt oberoende av andras icke whiskyrelaterade värderingar och tillhörighet. För visst är väl det som är själva målet och nyttan med en klubb (oavs ämne), att samla likasinnade och skapa gemenskap och kunskapsbildning.

Exakt, håller helt och hållet med dej!

Ivory Tower (Ännu svårare ord, tar det aldrig slut..)
Givetvis ska alla aktiva medlemmar i en klubb få sin röst hörd, få framföra sin åsikt och önskemål. Vid beslut / omröstningar är det såklart majoriteten som ska ”få vinna” eller utifrån vad som står i deras stadgar.
Svårt att styra och kvotera in i en förening, än omöjligare att ändra på en befintlig medlemskonstellation. Att aktivt verka för en bredare publik bland nytillkomna medlemmar är en helt annan sak och här bör och går det att göra mycket. Men är medlemstaket fullt och kölistan lång så kan det ändå ta lång tid (gamla gubbs är sega, de lämnar inte i första taget..), men det finns såklart fler klubbar att välja på och alla har ju långt ifrån fullt eller medlemsbegränsning. Så helt säker finns det en plats i en (bra?) whiskyklubb till alla som vill ha det, dock kanske inte just på önskad ort. Men medlemsbilden lär se väldigt ordinär ut.

Förstår dej helt, är klubben full, så är den. Men det man då skulle kunna göra (och detta kom jag på nu när jag satt och skrev svaret till dej, så har ingen aning om någon klubb har testat detta) är att hålla i en “köprovning” per år där de som inte kunnat bli medlemmar ännu utan får stå i kö får första tjing till provningen. På så sätt tappar de inte intresset helt och när gubbarna väl kolar och klubben saknar 87% av sina medlemmar finns det fortfarande en kö av yngre, intresserade människor att fylla på med. Man kan om man vill. Tycker man att det är bekvämare att bara låta stutsen förbli oförändrad med motiveringen att den nya generationen kan hitta en annan klubb, ska man nog inte sköta en whiskyklubb alls för då kör man den i graven till sist. Klubbarna måste inse att yngre människor idag inte är lika föreningsintresserade och har andra sätt att umgås på än att ses i slutna sammanhang. Man måste locka till sig dem, för många av dem kommer inte att hitta till klubbarna själva. Jag och mina gamla fotbollsvänner är 35-37 år gamla och vi har sett denna förändring under flera år (dock är våre upplevelser inget facit och kan mycket väl ge en felaktig bild om man ser föreningsengagemanget över hela Sverige. Men även Prins Daniel har åkt runt i landet för att uppmärksamma att många ungdomar hoppar av idrotts- och föreningslivet efter några år och att det är viktigt att engagera dem på nya sätt. Varken han eller jag föreslår dock att tonåringar ska börja dricka sprit istället för att idrotta, utan jag menar att dessa ungdomar kanske inte drar sig till föreningslivet som 25-åringar heller.) Men visst, detta kanske aldrig drabbar whiskysverige. Man kan ju chansa. 

Framgång och popularitet i en klubb är ju ganska svårt att mäta och väldigt diffust. Men för att en whiskyklubb med provningar ska fungera så krävs det vanligtvis att det regelbundet kommer så många personer på deras provningar att innehållet i flaskorna går jämt upp. Annars stiger snabbt kostnaden per deltagare och klubbens utvecklig avstannar ännu mera. Så att merparten av alla platser till provningar säljs ut till medlemmar (och i mån av plats ev. gäster till de) borde vara en bra måttstock, ivf rent praktiskt och ekonomiskt.

Att få till det där med 50/50 kvinnliga & manliga provningsledare är nog väldigt svårt. Speciellt då vi alla vet ungefär hur få % aktiva kvinnor det vanligtvis är i föreningarna och troligtvis blir istället de som är där bortskrämda om de ska behöva hålla så många provningar. Många (oavs kön) är ju med i en whiskyklubb för att få prova whisky, inte leda provningar.
Sen med inbjudna provningsledare, hur många kvinnor är det i landet som jobbar med det? Där om något borde det ske en förändring i samband med nyanställning. Känns som att det är en väldigt ojämn fördelning mellan antalet kvinnor som mässpersonal och Brand ambassadors, även om de finns inom företagen.

Visst är vi inte så många kvinnor som åker runt och håller i provningar, men jag känner nog i alla fall 10-15 stycken som gör detta, antingen som privatpersoner som jag själv, eller som brand ambassadors. Vi finns, om man letar lite. Däremot hålelr jag med dej om att företagen inom whiskybranschen behöver anställa fler kvinnor, färgade och ickebinära men jag tycker mig ana en långsam förändring, där med. Jag vet också att det finns whiskyklubbar i Sverige som har som policy (ni vet vilka ni är, och ni är underbara!) att provningsledarna ska vara exempelvis 50/50 män/kvinnor och därför planerar år i förväg för att leta reda på och engagera utomstående provningsledare – sådana klubbar gör verkligen skillnad! Och de verkar inte tycka att det är “väldigt svårt”. De lyckas år efter år. Finns viljan så kan man lösa det. De flesta klubbar har cirka två provningar per år, och att då hitta två kvinnliga provningsledare är inte jättesvårt. Man kan mejla branschföretagen och fråga, man kan kolla sociala medier, man kan göra med grannklubbar eller lägga ut en krok via Whiskykalendern. Men, som sagt, om jag utan större ansträngning kan rabbla upp i alla fall tio stycken har man ju tillgången säkrad i fem år framåt, och då har vi inte ens börjar nalla på alla utländska branschmänniskor som då och då flyger till Sverige eller håller i provningar online. Vill man anstränga sig så är detta väldigt lösbart. 

-Nu var detta min syn och åsikter på det hela och JA, de tre M:en stämmer mycket väl in på mig, så ta det och tolka det utifrån det också!

 

/ Andreas

 

De tre M:en stämmer in på mig med (delvis), då jag är Medlem i ett whiskysällskap och siktar på att bli Medelålders (eller helst äldre). Man har jag inte aspirationer på att bli, tyvärr. Oavsett hur många M du klockar in på är jag tacksam att du tog dej tid till att läsa mina inlägg och dela med dig av dina tankar, det uppskattas verkligen!