Nu får det bannemej bli litta provning här, och för att gnaga mig igenom sampleberget här hemma valde jag att köra en Lochranza-Bonanza! Jag har under en pinsamt lång tid (läs: år) samlat på mej olika Arran-samples och valde helt sonika ut fem stycken jag ville ställa mot varandra. På Lochranza Distillery kokar man maltwhisky med samma namn som ön, Isle of Arran, och producenten som äger detta destilleri  heter Isle of Arran Distillers Ltd. Nu kör vi!

Arran 18 yo

Info: Whiskyn lagras på lika delar first- och second fill sherryfat samt på first fill bourbon barrels. Artikelnumret är 41308-01 och prislappen 1200 riksdaler. Alkoholhalten ligger på 46% och just denna omgång av 18-åringen är destillerad före september 2004 och buteljerad 2022. Malten är orökt och whiskyn varken kylfiltrerad eller färgad.

Doft: grönt äpple, godiset sockerbitar, fransk nougat, och massor med nutella efter en stund i glaset. 

Smak: väldigt klassisk med en lätt tuttifrutti-känsla ihop med honung och sött, mjölkigt kaffe. Marabou Schweizernöt kikar fram, men också en tydligt stram och ekig munkänsla i eftersmaken. 

Tankar: livlig doft med mycket fruktighet och med en riktigt flirtig nötsötma efter ett tag. En klassisk och kvalitativ whisky som fortfarande känns lättsam och kul. Ska jag kritisera något hade jag önskat något fylligare kropp, men eftersmaken sitter i länge.

Arran 21yo

Info: Denna whisky är lagrad helt och hållet på sherryfat (ca 50/50 first och second fill sherry hogsheads) med en alkoholhalt på 46% och den är varken färgad eller kylfiltrerad. Malten är orökt, artikelnumret är 41315-01 och prislappen landar på 1729kr. Destillation har skett före maj 2001 och buteljering under 2022. 

Doft: fortfarande en del äpple men också lite jordkällare, gula lite syrliga russin, mörk choklad, efter ett tag kommer en hel del blomsterhonung fram. Med luftning blir doften supersöt med massor av kolasås och lite kanel.

Smak: Herregud vad gott! Fyllig kropp med maltsötma, kardemumma, ugnsbakade äpplen och vanilj. Eftersmaken är ganska blygsam först men håller i ett tag och klingar av på ett mjukt sätt i lite läder, peppar och mörk choklad. 

Tankar: betydligt lugnare doft än 18-åringen, mycket balanserad med sjysst djup. Dock blir den snudd på för söt för mig efter ett tag i glaset. Det vägs upp av hur jäkla smarrigt första smakinteycket av whiskyn var. Den här är farligt god med en fantastisk balans.

Arran Sauternes Cask

Info:Artikelnummer 41087-01, alkoholhalt 50%. Det står inte när whiskyn är destillerad men enligt Symposion är spriten kokad “senast mars 2015” och “buteljerad 2022”. Det är dock en NAS-whisky. Orökt malt med slutlagring på Sauternesfat. Whiskyn är inte kylfiltrerad eller färgad och kostade 601 kr när den släpptes på systemet (nr 41087-01).

Doft: lite stängd doft, söt citron, fruktkarameller, fudge, lätt parfymerad ton. Efter luftning är den fortfarande lite intetsägande.

Smak: här händer det mycket på en gång! Godiset sura kastanjer (gröna) möter högar av honung, en hel del ek, torkad ingefära och vitpeppar. 

Tankar: betydligt blygare doft än de två föregående, men smakmässigt är det betydligt roligare. Det är inte lika snyggt och balanserat som föregångarna, men det är kraftfullt och kul.

Arran Amarone Cask

Info: Artikelnummer 41456-01 och pris 669 kr. Alkoholhalt ligger på 50% och även här handlar det om en NAS-are. Dock skriver Symposion  att “den yngsta whiskyn destillerades den 3 april 2015” samt att “flera äldre fat ingår”. Slutlagring har skett på Amaronefat efter förlagring på gissningsvis bourbonfat. Ingen kylfiltrering och inga artificiella färgämnen i denna whisky heller.

Doft: också stängd, precis som sauternes-buteljeringen, men med en tydlig syra, en ton av torrt vitt vin och en lätt örtighet. Precis som föregångaren händer det inte mycket efter luftning.

Smak: mjukare än väntat med smultron, färsk ananas, mjölkchoklad, honung och lite nysågat trä. 

Tankar: första intrycket av doften var att den var för syrlig för min smak, samt att det saknades djup. Smaken är finstämd men lite trist jämfört med övriga buteljeringar, och trots att jag generellt sett ställer mig positiv till rödvinsfat blir jag besviken. 

 

Arran Heavily Peated Sherry Cask

Info: Artikelnummer 501-01 och priset är 579 kr. Alkoholhalten ligger även här på 50%. Detta är också en NAS-buteljering, enligt uppgift från Symposion är åldern “minst 7år”. Whiskyn har lagrats på Oloroso sherry hogshead-fat och kornsorten man använt är Concerto, som dessutom rökts till en PPM-halt på ca 50 (före destillering). Precis som för de andra buteljeringarna är whiskyn varken kylfiltrerad eller färgad.

Doft: Trots en del gummi inledningsvis är doften mycket inbjudande med bränt socker, tydlig torvrök och svartvinbärssaft. Sötsyrliga, färska jörnbär och lite krut efter ett tag. 

Smak: Här händer det en del! Något sötare än väntat men detta är definitivt de stora smakernas whisky. Mycket rök, mycket himla sherry, mycket vulk. Lite rökelse i eftersmaken, vilket känns lite knepigt, men också en lätt jordig nötighet (paranöt?) vilket är välkommet. Jag tycker mig också ana en lätt sälta i eftersmaken, vilket var oväntat.

Tankar: Detta funkar absolut för min del. Ja, det är lite väl gummitungt i början men jag gillar att  av sherryfatet ihop med destillatet bjuder på en annan slags fruktighet i doften förutom de vinösa tonerna. Ja, den är enkelspårig rent smakmässigt då det handlar helt och hållet om sherry och rök, men den bjuder på väldigt mycket smak för pengarna. 

 

Okej, så favoriten i denna lina blev kanske inte helt oväntat Arran 21yo, som bjöd på en helt fantastisk doft- och smakuppelvelse. Däremot var det desto mer oväntat för mig att jag inte gillade Arran Amarone Cask utan istället rekommenderar Sauternes-kompisen. För de som prompt ska ha rök tycker jag att Arran Heavily Peated Sherry Cask bjöd på rejäla smaker för pengarna, och även om gummitonen störde en smula är det helt okej med tanke på prislappen. Det är fortfarande ung whisky det handlar om, och kör man den med mycket rök och mycket sherry blir det ofta mycket vrål och då får man vara beredd på att tumma på komplexitet och balans.

 

Detta blogginlägg bygger på samples jag erhållit gratis. Åsikter och smaknoterna är mina egna.