en blogg om whisky

Tre fällor för whiskyklubbarna: 3. Ivory Tower

Den här godingen sparade jag till sist, eftersom detta begrepp satte ord på den känslan jag känt hos både klubbar och branschrepresentanter – och jag själv. Här tror jag att det är lätt, kanske till och med ofrånkomligt, att hamna när man varit med ett tag och allt bara flyter på, utan kontroverser, konflikter eller strul. Man flyttar in i Elfenbenstornet. Urban Dictionary beskriver detta som “Ett tillstånd av skyddad och ovärldslig intellektuell isolering.”.

 

Denna bild togs innan jag gick med i en whiskyklubb. Hur mycket förändringsarbete har jag gjort sedan dess? Hur mycket har du? Klubben? Branschen? Viktiga men svåra frågor!

Utsikten från detta torn är hela tiden vacker och mer eller mindre oförändrad, oavsett hur mycket det än må hända nere på marknivå. Det märks liksom inte uppe bland molnen, där allt förblir som den en gång var och hela verksamheten är insvept i en trygg, mysig känsla av “copy-paste på förra året”. Ingen är vidare intresserad av att hålla sig á jour med kontroverser inom whiskyindustrin, fundera över klubbens egna “blind spots” eller utvecklingsområden, eller för den delen utvärdera om det man är så himla nöjd med verkligen är vad medlemmarna själva är nöjda med. Självkritik och granskning förstör bara utsikten, och vi har det ju så trevligt som vi har det. Och varför skulle man ändra på ett vinnande koncept? Fast det är klart, i en klubb där majoriteten av medlemmarna är män över 60 bast blir det efter bara tio år lite halvsvårt att rekrytera nytt folk. Å andra sidan löser många klubbar det med att gubbarna tar med sina söner in i den mysiga gemenskapen, och så är saken biff. Det är bara det att fler och fler unga män inte riktigt känner sig bekväma i gubbrölet och är vana vid lite mer blandade sällskap på jobbet eller i vänskapskretsen, och råder det dessutom en slags oidentifierad stämning av “gatekeeping” eller kommentarer i stil med “No True Scotsman”, känner de yngre männen inte alltid sig särskild välkomna eller avslappnade heller. För att inte nämna kvinnor, icke-binära, transpersoner eller individer med annan kulturell bakgrund. Men rekryterar man inte aktivt med fokus på att få in fler personer från dessa grupper i elfenbenstornets salar, så är ju problemet halvt om halvt redan löst där. Smidigt ju!

 

Ett exempel på en situation där man borde ha känt sig inkluderad men inte gjorde det togs upp i podden “En Trea Whisky”, avsnitt 118. Där berättade en lyssnare hur han under en provning inte känt sig sedd av provningsledaren, som upprepade gånger enbart gick fram och pratade med de äldre herrarna i sällskapet men ignorerade de yngre. Jag tror att detta är vanligare än man anar och förekommer både på provningar, styrelsemöten och whiskymässor. De äldre männen förväntas ta mer plats, kunna mer och ha större erfarenhet medan de yngre förväntas hålla med och hålla tyst. Nu raljerar jag såklart lite grand, men när jag tänker tillbaka på alla härliga samtal jag har haft med grupper av whiskyälskare på mässorna blir det alltid mest givande när grupperna består av olika personer med olika genus, bakgrund och ålder där alla kommer till tals lika mycket – men det är långt ifrån alla grupper som fungerar på detta vis. I sällskap där en eller två personer förväntas (och vill!) föra allas talan blir det liksom ingen riktig diskussion, utan mer ett enmansorerande och några hummande medhåll. Detta, vill jag påstå, gäller nog alla grupper där man blir för homogena i sammansättningen, oavsett om det gäller gubbar eller unga tjejer.

 

Faran med detta, oavsett om det är en liten grupp eller en stor whiskyklubb, är att man gång på gång går miste om möjligheter att utvecklas, både som grupp och som individer. Genom att inte skapa kanaler för nya idéer, nya människor och nya sätt att fungera tror jag att det är större risk att klubben dukar under när den upprätthållande och tongivande generationen kastar in  handduken, antingen på grund av för få nya medlemmar eller en oskön stämning som  gör att färre och färre av medlemmarna vill vara med på provningarna. Jag tror också att man alltid upptäcker detta för sent eftersom man lätt mäter sin framgång som klubb enligt hur många människor som står på kö in eller som anmäler sig till provningarna. Skulle man däremot lägga till siffror på hur många medlemmar man har som är under 35 år gamla, kvinnor eller från en annan minoritetsgrupp i whiskyklubbssammanhang skulle ens framgång kunna mätas enligt helt andra siffror. Det kanske mer handlar om “klubbhälsa” än “klubbframgång”. Hur hälsosam kan en klubb anse sig vara när den till stor del bara består av en homogen grupp som dessutom är helt tongivande när det gäller regler, rutiner och fokus framåt – oavsett grupptillhörighet?

 

Jag har själv gett förslag på olika förändringar när det gäller fokus och provningar i min klubb, och även om jag tycker mycket om att vara med på provningar i klubben måste jag erkänna att dessa förslag lett  till exakt noll förändringar. Noll. Tills dess att förändring sker har jag därför valt att hålla provningar som provningsledare i andra klubbar och i flera av dem är man mer nytänkande med exempelvis 50/50 kvinnliga respektive manliga provningsledare eller arbetar aktivt för att få in fler medlemmar från underrepresenterade grupper i klubben. Jag gör också en poäng av att uppmärksamma icke-normativa whiskydrickare när jag arbetar på mässorna samt uppmuntra dem att ta för sig ännu mer inom whiskysfären. Det är 2022 och jag får fortfarande höra att jag är annorlunda och inspirerande som kvinna inom whiskybranschen (och dessutom en relativt ung sådan!), och rent krasst borde det inte vara så, men jag skulle kunna göra mer för att påverka än vad jag gör idag. Jag får ofta höra av män att de är trötta på gubbigheten som fortfarande råder inom whiskyvärlden, men jag understundom känner jag mig för feg för att bråka för mycket. Jag är inte medelålders och jag är inte man, så jag har fått kämpa för att bli tagen på allvar, och en del av mig är rädd för att bli för obekväm och stöta mig med herrarna i elfenbenstornet.

 

Hur ser utsikten ut från mitt eget elfenbenstorn?

Kanske är jag, om jag nu ska vara helt ärlig, även rädd för att granska mitt egenhändigt byggda elfenbenstorn? Kanske är det bekvämt för mig att skylla på yttre omständigheter till varför jag inte gör mer? Kanske är det så att det finns något djupt mänskligt i att bo in sig i sin trygga vrå där man vet var man har allt och där man kan välja sitt sällskap? Allra mest vill jag ju inte stöka och bråka, utan fortsätta mysa i den värme jag finner i whiskyvärlden, trots att jag vet att jag skulle kunna öppna dörren på glänt för att se om det står någon där ute jag skulle kunna bjuda in. Men då släpper jag ju också in kylan och får se hur skönt det är utanför, vilket känns jobbigt även för mig. Vi alla vet att whiskybranschen exkluderar olika människor av olika anledningar, och vi alla vet att det är fel. Jag är dock inte säker på att det hjälper att bråka om vem som borde öppna dörren till sitt elfenbenstorn först och mest hjälper. Det enda som det leder till är att man bli ovän med sina grannar, och då sitter till sist alla och surar på egen kammare. Om var och en kunde fundera kring “vad kan jag göra för att tänka nytt” tror jag istället att vi kommer längre. De som har varit med i gamet sen artonhundrafrösihjäl har en jäkla fin erfarenhetsbank att utgå ifrån, och de som är nya in har säkert värdefull kunskap kring vad som gör att folk inte vill knacka på dörren. Om det är något whiskybranschen bevisat århundrade efter århundrade är förmågan att tackla nya utmaningar på kreativa sätt, allt för branschens överlevnad. Det tror jag vi i whiskysverige kan göra med. 

« »