ÄNTLIGEN är mässorna tillbaka, och det med besked! De olika utställarna är taggade till tänderna med olika buteljeringar, nyheter och kul info som de inte har kunnat dela med sig av sedan 2019. Nu gäller det att tänka taktiskt – hur kan jag få ur det mesta av just min mässupplevelse? Här kommer några handfasta tips!

Några minnen från en av många härliga mässor!

Försäsongsträning

Har du någraint ont anande vänner med öppnade (eller oöppnade) flaskor skåpen? Perfekt! Koka ihop någon halvtrist och svepande anledning att kvarts över och föreslå sedan ett seriöst uppbyggnadspass om tre linor, fem wirrar i varje. Sedan är det bara att snylta på och låta näsan och gommen få veta att de lever! Fördelen med detta är att du motionerat dina sinnen samt förhoppningsvis betat av ett gäng whisky som du antingen vill upptäcka mer om eller undvika på mässorna. För den som vill ha vänner kvar efter mässäsongen kan man med fördel prova konceptet ”ärlighet” och ”generositet” genom att skippa svepskälet och ta med sig egna flaskor som komplement.

Tidstaktik

Vad vill du ha ut av mässan? Ju tidigare du dyker upp, desto lägre är ljudnivån och den genomsnittliga promillehalten på övriga besökare. För den som vill få sig en lugn stund med ett axplock lite exklusivare specialbuteljeringar kan det vara klokt att sikta in sig på den tidigare tidsintervallet. För den som istället längtat efter pulsen, sorlet och den sköna, stimmiga känslan kan eftermiddag och kväll passa bättre.

Kill your darlings!

Visst har man sina favoriter och visst är det något särskilt att hänga i just dessa montrar, men mässorna är ett ypperligt tillfälle att vidga sina vyer! Finns det något destilleri du aldrig upptäck? En stil eller typ som du alltid avfärdat? Gå dit omedelbums och med ett öppet sinne! Kanske kan just denna mässa bli den som öppnar dina ögon inför en helt ny värld. Favvomontern kan du alltid hänga i efter denna smaklöksakrobatik och vila med något välbekant och ljuvligt innan nästa omgång i ringen.

Newbie är grejen!

En av mina favoritkundrr i montern är nybörjarna, de som antingen precis upptäckt whisky eller inte ens vet vad de tycker om denna gudabenådade dryck. De som inte har en massa förutfattade meningar eller för djupt rotade fördomar om än det ena, än det andra. Vilka samtal man kan ha med ett sådant öppet sinne! Det är precis lika ljuvligt kul när någon som har älskat whisky i många år väljer att ha newbie-sinnet kvar och vilja upptäcka nya sidor välbekant dryck eller nya smaker hos obekant destilleri – heja er med denna inställning för genom er får jag också nya perspektiv på drycken jag tycker så mycket om.

På Malmömässan 2018 träffade jag många härliga whiskynyfikna människor!
Fotocredd. Whiskynörden. www.whiskynorden.se

Dokumentation

Fotografera och notera något om ALLT! I takt med att kvällen blir senare och sinnena tröttare är det guld värt att kunna gå tillbaka till allt man provat och vad man tyckte. Det kan också vara lite kul att se hur ens analytiska förmåga dalar i takt med antalet intagna smakprov…