Ganska nyligen fick jag en inbjudan till en digitalt event i finska Teerenpeli:s regi. Tre olika singelmalter stod på menyn och de som höll i taktpinnen var Veera Pastinen i rollen som Sales Manager, och Jussi Oinas, Senior Whisky Ambassador/ distiller. Syftet med provningen var att få bekanta sig med olika buteljeringar som destilleriet har släppt.
Teerenpeli fyller 20 år nästa år, 2022, då det grundades redan år 2002. Man kör med pot still-pannor importerade från Skottland, och numera finns det faktiskt två Teerenpeli-destillerier, det gamla beläget i centrala Lahti och det nya som ligger strax utanför staden och i nära anslutningen till bryggeriet med samma namn. Idag kokar man runt 70 000 liter, men man siktar på mer i framtiden.
Grundaren Anssi Pyysing fick inspiration från Skottland och ville köpa pot still-pannor restaurangstorlek från Forsythes men fick svaret från att ingen minsann gör sådana små pannor – däremot kunde han kan få dubbelt så stora pannor för samma peng. Det nya destilleriet kör idag med den större varianten på pannorna och idag har Forsythes en hel produktserie som kallad för “Teerenpeli stills”, vilket alltså är pannor med mindre storlek. Eller som Vera uttryckte det: “it’s not about the size, it’s about how you use it”.
När det gäller lagring, huserar Teerenpeli sina fat i ett fyrtiotal isolerade containrar, modell fraktfartygskolosser, och i varje container ryms 60-70 fat. I dessa går temperaturen inte nollan, så i lagerlokalen blir det aldrig minusgrader. Maxtemperaturen på sommaren blir 10-15 grader kallare än utsidans temperatur. Det är onekligen en praktisk lösning, vilket Jussi sammanfattade: “When we need more space we order more containers”.
Det jag fick sätta tänderna i under provningen var följande:
SAVU
Allmänt: Detta är alltså Teerenpelis bästsäljare. Alkoholhalten ligger på 43% och PPM-halten på 35-40. Själva malten härstammar från Belgien. Länk till systemet hittar du här.
Doft: Mycket maltig, dämpad rök i doften, surdegsbröd i doften, vaniljkräm, apelsinsaft, mjuk och balanserad doft trots rökig whisky. Aningens timjan och sött päron efter ett tag. Med vatten blir doften syrligare där lime och lite syrligt äpple (typ: Granny Smith) kommer fram.
Smak: blyertspenna, tydlig men balanserad torvrök. Sötma med fudgekola, sötlakrits och banan. Efter ett tag kommer havrekakor fram, mer som matiga ”oatcakes” än de riktigt söta “vanliga” kakorna. Pepprighet efter ett tag (svartpeppar). Eftersmaken präglas av lätt beska, samma pepprighet som tidigare, lite kummin och rökt kött. Vatten ger mer peppar, mer rök och mer kummin. Mer robust och en rätt skön ton av ren maltsötma kommer fram, som om man skulle rosta och sockra det mältade kornet.
Omdöme: en lättsam rökmalt som är balanserad istället för utmanande. Smaken är okomplicerad, stilren och god. Detta var ingen ”wow-upplevelse” utan en trevlig wirre jag gärna hade smuttat på en vardagskväll.
Hiiden Hirvi
Allmänt: Detta är del två i Teerenpelis rom-trilogi, där Lemmon Lenti var först ut. Basen är 4-årig bourbonlagrad whisky, och sedan har slutlagring skett på romfat där Hiiden Hirvi lagrats på romfat i ytterligare tre år månader, vilket gör whiskyn sju år gammal. Alkoholhalten ligger på 50,7%. Vilken rom som faten tidigare innehållit är okänt. Länk till systemet hittar du här.
Doft: Först russinsötma och lätt syrlighet. Sedan en aromatisk ton, nästan som gran- eller tallbarr. Efter att ta luftats ett tag kommer smörig sötma med massor av vanilj, fast med en “kick”, ungefär som vaniljdrömmar. Skogskänslan backar avsevärt och efter 20 minuter kommer en tydlig, bittersöt ton av klarbärslikör. Något mineraliskt med, sandstrand på nåt vis. Med vatten kommer mycket tydligare sötma fram, tänk sockervadd.
Smak: Chillipeppar, läder och en tydlig ton av söt mint i smaken först, och sedan kommer kakao och paranötter. Torr, ekig munkänsla. Det finns en lite “muggig” ton här med, lite som en äppelkällare och jag upplever whiskyn som ganska spretig. Salmiak och cederträ dyker upp i den långa eftersmaken. Med vatten är whiskyn fortfarande pepprig, särskilt i eftersmaken, men ekigheten backar. “Äppelkällarkänslan” blir tydligare och “barrtonen” går mer åt det parfymerade hållet.
Omdöme: det här var inget för mig, jag kommer inte förbi ”muggigheten” och tycker att det spretar för mycket. Värt att notera är att denna rackare behöver luftas. Här finns viss komplexitet och till en början spretar whiskyn åt alla håll. Med tid och vatten i glaset lugnar den ner sig betydligt. En robust, spretig romfatslagrad whisky som inte blir för söt, men inget som hamnar i mitt whiskyskåp.
Single Cask 10 yo Port Cask
Allmänt: Fatstyrka på 58, 5%. Denna whisky är ej bekräftad för systemet än. Buteljeringen består av ett enda fat dör portvinets ursprung är okänt och där fatstorleken legat på 250 liter.
Doft: En ren efterrättskavalkad med björnbärssylt, mördeg, lite rökelse och vaniljsås. Efter ett tag kommer torkade jordgubbar och mjölkchoklad. Whiskyn blir mer sötsyrlig med tiden med syrlig ananas och sedan chokladbrownie. Med vatten blir smaken mindre syrlig och ännu mer chokladsötma anas.
Smak: fantastiskt smarrig smakupplevelse med sötma och kryddor som kryddnejlika och pomerans. Fruktsötman kommer från torkade fikon och söt paprika. Mörk choklad och aningens kaffebeska finns här med och sedan hittar hasselnötter fram i eftersmaken. Smaken är mycket balanserad, en riktig dessertwhisky. Med vatten anas lite blyertspenna, sötman dämpas och eftersmaken förlängs med en tydlig ekton.
Omdöme: Den här gillade jag skarpt! En riktigt härlig whisky med mycket karaktär och helt perfekt i glaset en ruggig kväll á la “njuta framför brasan efter en god middag”-läge. Med lite tur kommer den till systemet så småningom.