en blogg om whisky

Agitator – den som väntar på något gott (behöver inte vänta längre)

Fotocredd: Christian Mellbris/Agitator Whiskymakare AB

För ett år sedan besökte jag omtalade, och relativt nystartade Agitator. Efter otaliga timmar på höstruskiga vägar kom vi till slut fram till Arboga och checkade in på det lokala hotellet, ni vet ett sådant där hotell nära vägen där kaffet rinner i överflöd och endast överträffas av falukorvsmackornas storlek. Efter att ha konfererat med Christian Wikström, destilleritekniker/punkkonnässör/kaffeknarkare/hyvensjäklakille var vi välkomna i arla morgonstund dagen därpå. Pirrigt. 

På grund av anledningar tänker jag inte beskriva miljön runt destilleriet, men helt ärligt – vem bryr sej när det handlar om ett destilleri som redan från start deklarerat att de vill agitera för ett nytt sätt att se på whisky och whiskyproduktion. Vi är med andra ord redan i ord långt borta från anrika vattenkällor och whiskyns som gjordes på farfarsfarfarsfarfars tid, Agitator bryr sej betydligt mer om framtiden whisky. Själva tanken bakom namnet är att man vill utmana, både industrin och de invanda föreställningar folk har om vad whisky borde vara. “Det här är vårt sätt att göra revolution inom whiskyvärlden på.” menar Oskar, destillerichef, med ett leende och fortsätter: “Innan vi startade var många jätteskeptiska men när vi väl kom igång tyckte folk att det var bra.” 

Det första som slår mig när jag kommer till destilleriet morgon därpå är 1) pannornas förbannat snygga design (ja ja, jag VET att man kanske inte ska bry sej om sådant men de är ju verkligen “in your face” med de olika formerna och det kornblåa detaljerna) 2) Oskar, Christian och Maria som sköter ruljansen dricker nästan lika mycket kaffe som min, numera bortgångna, mormor. Och hon drack mycket kaffe.

Visst, man ska inte vara ytlig men HÅLL MED om att pannorna är snygga.

Tillbaka till pannorna, för på agitator handlar mycket om just pannorna. 2020 kokade man i runda slängar 110 000 LPA (liter per annum), men den maximala kapaciteten ligger på 666 000 LPA (oklart om även denna siffra är tänkt att agitera, men som min mamma glatt brukar säga – alltid retar det någon!). Hela systemet uppbyggt på ett flexibelt vis, där man när som helst kan växla över till tvåskift om man måste. Oklart hur mycket av dagskassan som måste avsättas till kaffe då. Pannorna är olikt allt annat jag tidigare sett, då dessa kan arbeta med destillation under vacuum. Genom att sänka trycket i pannorna sänks nämligen också också kokpunkten, från 93 – 94C till 63C. Detta spar mängden förbrukad energi, vilket är bra ur miljösynpunkt, men det gör också att själva råvaran destilleras varsammare med et tmer smakrikt destillat som resultat. Vissa proteiner som annars koagulerar bränner nu inte fast i pannan på grund av den höga värmen och den lägre maillardeffekten (reaktionen mellan aminosyror och kolhydrater, den “brända” effekten) gör att Agitator får ut en lite renare profil med mindre spannmålston. Och dranken, den som är kvar i pannorna efter destillation, blir till biogas åt stadsbussarna. “Istället för waste products får vi co-products. Det gröna tänket har vi haft med från start.” 

Likt en niondeklassare på julafton fick jag PRAO:a lite hos Agitator!

Den enda flaskhalsen när det gäller produktionen är antalet jäskar, och på Agitator tar man jäsningen på största allvar med långa fermenteringstider. Dock finns det plats för 3-6 stycken till om det skulle behövas, så det var inget Christian, Maria och Oskar bekymrar sig över. Man har även en tank för svagvört samt maler sädesslagen under blött förhållande, då dammet då försvinner och explosionsrisken minskar. Detta tar i runda slängar 20 minuter och sker i ett enda steg för att hålla skalet mer intakt. Detta, menar man på, gör att man får ut mer extrakt från själva kärnan. Då Agitator destillerar på olika sorters sädesslag kan man även reglera utrustningen beroende på vört och typ av sädesslag. 

Sladdar, folk – sladdar!

Man har även ett helt rum med flera mil av sladdar som möjliggör att de kan gå tillbaka till specifika dagar för att analysera resultatet med hur pannorna arbetade, hjärtat skars och mycket annat. Allt går att analysera. “Det roliga med elektroniken är att det har lett till mycket mer hantverk” förklarar Christian glatt och Oskar fyller i: “Vi jobbar mycket med sensoriken, det man inte kan mäta med instrument. Med hjälp av tekniken kan vi lägga mycket mer tid på produktutveckling.”

Produktutvecklingen drabbar även hur man på Agitator ser på fat. Man har bland annat testat 200-litersfat med en slags krysskonstruktion inuti som gör att whiskyn inuti mognar lika fort som på 30-litersfat. Utöver dessa finns det bland annat både Sauternesfat och fat som tidigare innehållit rökig whisky från ett högst intressant destilleri. “Allt som är intressant men lite utanför normen vill vi rota i. Vi vill ju vara

 upprorsmakare.” förklarar Oskar medan vi går runt bland alla väldoftande fat. På Agitator väljer man också att fylla faten med runt 55%-ig sprit istället för 62-63 %, som är vanligt i Skottland, och det är för att produkten, inte traditionen, ligger i fokus. “Vi gör grejer för att produkten blir bättre om vi gör det. Vi har alltid belägg.” förklarar Oskar och fortsätter: “Vi experimenterar inte för sakens skull, då kan man ju misslyckas otroligt. Det måste finnas en tanke bakom. Ekonomi och dokumentation spelar extremt stor vikt. Det här är ju resultat som kommer om fem år och framåt, och då behöver man onödigt mycket data för varje steg i produktionen. Allt sånt där har ju relevans sen när vi söker svaren på frågor vi kommer att ha i framtiden.”

Christian beundrar de fat som kommer att ligga till grund för framtida Agitator-buteljeringar.

Och nu är, på sätt och vis, framtiden här. Eller i alla fall det första steget. Imorgon, onsdagen den 10/11-21 släpper nämligen Agitator som hett efterlängtade ”husmalt”, deras första whisky! Dessutom får den inom kort sällskap av en buteljering jag tycker är om möjligt ännu mer spännande – Argument Kastanj! Så äntligen till smaknoterna: 

Agitator Single Malt Whisky

Allmänt: Släpps 10/11-2021 på systemet med nummer 54089 för 479 riksdaler och whiskyn har lagrats på fyra olika fat (bourbon, amerikansk ek, sherry och kastanj). Ej kylfiltrerad eller färgad, 43%.

Doft: ungdomligt syrlig – tänk hårda päron och cava. Carambole kommer sedan med ambrosiakaka och svarta vingummin. Salvia med. Med tid och vatten går doften mot honung och citron med en touch av vit choklad och lite glöggkryddor.

Smak: maltig, lite torr känsla. Vörtbröd, mörk sirap och lite, lite kanel. I eftersmaken smyger sig ett liiiitet stråk med rök förbi tillsammans med kryddpeppar. Röken och kryddpepparn växer med luftning och med vatten blir smaken betydligt rökigare, om än lite mer enkelspårig.

Argument Kastanj

Allmänt: Släpps på systemet den 26/11-21 och har lagrats på bourbonfat med en slutlagagring på kastanjefat. Ej kylfiltrerad eller färgad, 46%.

Doft: första intrycket är söt tomat, nästan som ketchup eller kanske söt gazpacho. Sedan anas lite rök men efter det en helt ljuvlig ton av smörig mandelknäck och torkade dadlar. Med vatten blir doften mer vaniljsöt och syltig och får en ton av kardemumma.

Smak: lakrits (salmiakbalkar), vitpeppar och ek. Sedan pyttelite tropisk frukt och kaffe i eftersmaken. Med vatten kommer rök fram även i smaken, en jordighet i form av paranöt dyker upp och kaffen övergår i kakao.

 

Så till mina fem cent! Min första tanke när jag provade whiskyn var ”appappapp – här får High Coast minsann konkurrens”, men sedan drog jag mig genast till minnes senaste Göteborgsmässan (ett tag sedan nu, tyvärr) där jag fann Oskar Bruno och Roger Melander i ett intensivt utbyte av teknikalitet, experiment och spritkokarstatistik, och där de verkade ha så jäkla kul ihop. Rätt fint att tänka att konkurrenter kan jobba på det viset, att utbyta idéer, inspirera, peppa och stötta varandra. Bägge buteljeringar är starka kort och en självsäker inledning från Agitator, där jag fastnade särskilt för Argument Kastanj eftersom den visade upp nya, spännande kombinationer av doft-och smaknoter. Priset går ju inte direkt att klaga på heller.

Det sista på agendan för besöket var att jag fick prova blanda ”min tolkning” av Agitators framtida huswhisky – och jag hade inte den blekaste aning om hur i helvete man gör sådant. Pressen! Ångesten! Glädjen! Tack och lov hummade Christian fram några tröstande ord efter att ha provat min Agitator-whisky och jag lämnade med känslan av att ha haft sinnesjukt roligt och fått käka flera portioner ”humble pie”.
« »