Allmänt: Den 20 september lanserade svenska High Coast den fjärde och sista delen i sin serie där man fokuserar på hur olika sorters ek (tidigare utgåvor fokuserade på amerikansk vitek, europeisk skogsek och bergsek) påverkar whiskyns smak. Den fjärde och avslutande utgåvan är lagrad på Quercus Mongolica, alltså asiatisk ek, från nordöstra Kina. Destillatet är orökt och strax över sex år gammalt. Man har valt att buteljera whiskyn vid 50,8 % och buteljeringen har totalt sett släppts i 6228 exemplar. 2802 flaskor kom till systemet där en halvliter går loss på 799 riksdaler.

Doft: Okej, ganska syrligt och spritigt först, vilket jag inte hade väntat mig. Här finns verkligen jättemycket röda vinbär och krusbär, plus en hel del pressad citron. Efter en stund anas en sirapsliknande ton, typ brödsirap, och med ytterligare luftning kommer en härlig ton av söta, inlagda körsbär. Det är något här med som märkligt påminner om rödvin, syrligt och ekigt rödtjut liksom. Med vatten blir doften kryddigare med kryddpeppar i fronten, och något som påminner om torkade fikon (de där bruna sakerna min käre far inmundigar på julen) dyker upp. Doften blir också liksom vaxigare, fetare och mindre syrlig. Doften vinner utan tvekan på att vattnas.

Smak: Smaken är mycket kryddigare än doften och inte alls lika syrlig. Här ryms massor av kryddnejlika och glöggliknande toner tillsammans med ingefära och kolasnittar. Eftersmaken är betydligt mildare än själva kroppen och klingar lättsamt ut i lite hasselnötter, ek och samma slags örtighet man ibland hittar i kryddigt brännvin från Alperna. Med en skvätt vatten blir smaken ekigare men också sötsyrligare med marknadskarameller. Örtigheten ligger kvar och jag är inte helt övertygad om just den delen av smakbilden. Eftersmaken förlängs och förstärka med stram kryddighet, lakritsrot och mer ekighet.

Jag får nog ändå säga att jag är lite besviken ändå. Ja, här finns en schysst smakdjup med många olika nyanser och lager, men det är också lite väl spretig och hållet inte riktigt ihop. Det växlar liksom från ”yes!” till ”knepigt” och även om det handlar om bra whisky blir detta, för mig, mer spännande än välkomponerat. Av hela Quercus-serien såhär långt är detta nog den buteljering jag tyckt minst om, men däremot uppskattar jag verkligen att High Coast fortsätter kittla nördarna med nyskapande buteljeringar till rimligt pris. Tyvärr blir detta dock för min del inte en flaska jag kommer att klicka hem.