Jag är en enkel tjej med enkla behov och uppfödd på singelmalt trodde jag i mitt enfald att bourbon inte ens kom i närheten när det gällde smakrikedom och komplexitet. Herregud så fel man kan ha. Till mitt försvar kommer jag fortfarande ihåg första gången jag fick smaka en Jack Daniel’s i tron om att jag fick ett glas whisky av den sort jag var van vid. Osande av ilska kom jag senare hem till mina föräldrar (och nej, det var inte de som bjudit mig på denna dryck) och undrade hur i h*****e detta kunde få kallas whisk(e)y. Tydligen hade jag sagt att det smakade som ”parfymerat rävpiss”. Inte ett av mina mest positiva omdömen, alltså. Innan jag jobbar upp ännu mer latent ilska vill jag därför raskt hoppa över till något mycket trevligare, det vill säga bra bourbon.
Jag, precis som alla ni andra whisk(e)ydrickare där ute, har fördomar mot både det ena och det andra. Därför tycker jag att det är relativt sunt att utmana dessa när jag får möjligheten. Av denna anledning införskaffades en flaska Blanton’s Original Single Barrel bourbon. För er som inte har stenhård koll på just denna bourbon kommer här lite matnyttig info. För att få lite bättre koll på flaskans innehåll är det bara att läsa av etiketten, som vid en första anblick ser ut att ge väldigt mycket information. Detta stämmer tyvärr bara till viss del. Det står att denna bourbon är destillerad och buteljerad av Blanton Distilling Company i Frankfort, Kentucky, men om man granskar detta närmre är den egentligen tillverkas vid Buffalo Trace Distilley i Kentucky. Jag förmodar att man med denna rökridå vill få whiskeyn att verka mer anrik än vad den är, vilket är synd eftersom jag som kund hellre hade velat få korrekt information redan från början. För min del gör det inte så mycket att den heter Blanton’s fast den kommer från Buffalo Trace – så länge jag gillar det jag dricker och företaget är ärligt med var produkten kommer ifrån. Nåväl, övrig information avslöjar allt ifrån både fatets och flaskans nummer till lagerlokal och lagerplats. Detta gillar jag desto mer. Det som saknas är info om eventuella färgmedel och whiskeyns ålder – om man ska tro Wikipedia är den oftast 9 år gammal men jag låter detta vara osagt eftersom jag inte litar på Wikipedia fullt ut. Oh, thy suspicious mind!
Så till smaknoter:
Blanton’s Original Single Barrel
- Styrka: 46,5 %
- Buteljerad 20/1-15
- Fat nr: 570
- Lagerlokal: H
- Lagerplats/hylla: 3
- Flaska nr: 224
Färg: Bärnsten (vilken färg – och utan färgmedel, om man ska tro nätet)
Doft: Här var det många goda doftnoter på en och samma gång! Första intrycket är mycket sötma (tänk sirap, inte honung), karamell, kanderade äpplen, julkryddor, choklad och nötter.
Smak: Även smaken är söt, men även med lite torra tanniner, en mjuk blommighet och pecannötter (lite som de där wienerbröden man köper på ICA, ni vet?). Jag klurar också på en känsla av småkakor, typ som bonnkakor eller liknande vilket förmodligen låter märkligt men det kan vara en kombination av sirapssötma, nötter och sädesslag. Jaja, jag får fundera vidare! Vingummi och bitter mörk choklad finns också med i smakbilden och överlag är whiskeyn både smakrik och komplex, utan sliskighet eftersom de bittra och torra tonerna balanserar sötman.
Eftersmak: Relativt lång och torr med lite chilli, lätta ektoner, ännu mer kryddor och en aningens gräsighet.
Överlag är jag mycket nöjd med detta inköp och kan nog lova att det kommer att inhandlas fler spännande bourbons till skåpet här hemma i framtiden!
Johan Andersson
26 juni, 2015 — 8:51 f m
Hej,
Jag har också börjat utforska Bourbon för att prova lite annat än bara Skotsk single malt. Kan varmt rekommendera Four Roses Single Barrel 425:- på bolaget. Den är mycket bra och bra pris för en single barrel. Samt eftersom du skrev att du tyckte Jack Daniels standard smakade rävpiss (typ) jag håller med dig. Men eftersom man skall utmana sig och våga prova så på Whisky och Öl mässan i Göteborg i April, var jag ju tvungen att ge Jack Daniel´s en andra chans så jag provade deras Single Barrel och vilken skillnad den är riktigt god kan jag varmt rekommendera den kommer jag att införskaffa. Bara mina små tips. Annars så älskar jag Campbeltown och det som Springbank producerar framförallt Longrow 18 och Hazelburn på bourbon fat. Deras Open Day i Maj är underbar fantastiskt trevlig folk som bor där och man träffar så många nya vänner. Ha det gott -Johan
frida
1 juli, 2015 — 9:34 e m
Tack så mycket för tipsen! Har testat en Four Roses Small Batch och tyckte att den var både god och spännande, så single barrel måste jag testa då. 🙂 Håller verkligen med om att man måste testa både nytt och gammalt (det jag gillade då kanske jag inte gillar like mycket nu och vice versa) så vid något tillfälle måste jag gå tillbaka till någon slags JD för att försöka se den med nya ögon. Springbank är hur bra som helst, och där är nog min favorit Hazelburn 12yo just nu, även fast SB 12yo också är kanon. SB !5yo är svårare för min del, men fortfarande väldigt kvalitativ. Tar tacksamt emot fler tips, och ha en trevlig kväll!
Stefan
29 juli, 2020 — 6:22 f m
Testade denna på restaurang tidigare i veckan, helt såld. Beställde direkt
5 patroner av 5
frida
2 augusti, 2020 — 4:55 e m
Hahaha men vad kul, förstår dej verkligen. 🙂