Allmänt: Detta är en oberoende buteljering av Scotch Single Malt Circle, och bakom det något ovanliga namnet döljer sig en nioårig Laphroaig. Spriten destillerades den 5 maj 1997 och buteljerades den 11 juli 2006. Alkoholhalten ligger på 56,2 % och whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad. Fatet whiskyn kommer ifrån hade nummer 3745 och gav 324 flaskor.

Doft: Lussekatt och torvrök först. Efter en stund kommer färsk frukt fram som syrlig apelsin och carambole. Med lite luftning blir doften vaxigare och får en ton av gamla skitiga däck. Sedan ännu mer apelsin. En slags fet nötighet med, lite som rostade och saltade macadamianötter. Än så länge är det en livlig och högst intresssant doftbild. Med vatten blir doften syrligare, lite mindre rökig, vaxigheten blir sötare och nu kommer en lätt knäckighet fram.

Smak: Kaxig, örtig och ”grön” smak med en första explosion av piggelin-glass, oregano och oljig torvrök. Sedan kommer kavring, grönpeppar och lite sälta. Eftersmaken fortsätter egentligen i samma stil men med tydligare sälta, lite humlebeska och rökt fisk mot slutet. Efter att ha vattnat whiskyn blir den mer fokuserad. Smaken samlas nu kring färska päron, söta färska plommon, torvrök (men lite mindre aggressiv sådan) och samma mörka bröd som förut. Nu är den mindre oljig, mindre skitig och mer balanserad. Eftersmaken är hyfsat lång och avsevärt mindre besk nu. Den rökta fisken och sältan har försvunnit och nu är det ett kryddighet avslut som märks med lite kardemumma och chilli tillsammans med rök och ek.

Gillar man rättfram, rejäl och rökig Islay-whisky (och det gör ju jag) blir man definitivt inte besviken. Det här är matigt och bastant med en rad uppkäftiga toner som sedan jämnas ut och lugnar sig med lite vatten. I november och regnrusk efter en ofrivillig promenad är detta precis rätt.