Allmänt: Detta är den senaste utgåvan i julserien ”Santa” från Bergslagens Independent Bottler. Här har man, i kortfattade ordalag, tagit whisky från ett bourbonfat (am. ek) och lagt på fat som tidigare innehållit först sherry (oloroso) och sedan, precis innan de fylldes med whisky, julmust (Cajsa Warg). Där har whiskyn sedan lagrats i 12 månader innan den buteljerad vid 51% och sålts via systemet. Där gick en 50 cl-flaska loss på 795 riksdaler. Värt att notera är att buteljeringen från -17 kostade hela 200 spänn mer, så det är om inte annag trevligt att priset hått ned något. Mer nördfakta finner du här.

Doft: Sötsyrlig inledning med colaflaskor, färsk ingefära och honung. Lite läderfåtölj men också en touch av lavendel. Här finns något tydligt syltigt med, eller snarare faktiskt rabarberkompott. Det låter, såhär i text, som en rätt spretig doftupplevelse men det är det faktiskt inte. Doften känns både lätt och tät eller kompakt på en och samma gång. Med vatten går doften mer mot honung och lite tropisk frukt (färsk ananas). En liten, liten rökpuff dyker upp. Jag gillar verkligen doften på denna.

Smak: Smaken är betydligt kaxigare än doften. Mindre sötma och frukt nu, och istället märks här mer läder, mjuk pepparkaka, örter (enbär) och ”skog” i form av tallkåda. Eftersmaken går mot cigarrtobak (Som att lukta på en okänd cigarr), nejlika och det där krispiga ovanlagret på en crème brulée. Med en skvätt vatten ilsknar smaken till lite med chillihetta, ek och brödkryddor. Eftersmaken förlängs och får ton av kaffe, kummin och ek.

Okej, så doften på denna whisky är riktigt, riktigt innjudande och bra. Själv kroppen bjuder på en hel del smak och dessutom angenäm sådan. Detta tycker jag är den bästa och mest intressanta jultomten från Bergslagen hittills. Det enda jag hade velat önska är mer fruktighet i själva smaken för att hitta tydligare koppling mellan doft och just smak, men det drar inte ner betyget nämnvärt. Ett plus i kanten till julmustsfinish, alltså.