Allmänt: Detta är en icke åldersangiven singelmaltare från the Speyside Distillery. Inte mycket framgår av flaskans etikett (bilder på nätet), annat än att namnet betyder ”svart hund” och att whiskyn är buteljerad vid 40%. Jag är tämligen säker på att den både kylfiltrerats och färgats rätt rejält med sockerkulör.

Doft: Ungdomligt och citrussyrligt med massor av citron, en del hårda Conference-päron och äppelmust. Doften är mest fruktig och inte löven på något vis, men inte heller särskilt komplex. Här finns inledningsvis färsk frukt och det är i princip allt. Efter lite tid i glaset anas också lite muggighet, typ jordkällare och murket trä. Med vatten försvinner den murkna tonen och lite röda vinbär anas.

Smak: Smaken handlar inte alls lika mycket om färsk frukt, utan mer om bränd kola eller bränd karamell och kolat trä. Efter en stund kommer ett rätt tydligt stråk av både violgodis och halspastillerna ”Läkerol Salvi” fram. Eftersmaken är tunn, ganska kort och klingar ut i lite ek och kakao, that’s it. Efter att ha vattnat whiskyn blir smaken besökare,bittrare liksom, lite tråkig och betydligt tunnare. Eftersmaken består nu helt och enbart av en brändoch tunn slags smak.

Utan vatten är detta lite knepigt och tunt men inte illasmakande. Däremot lockar det definitivt inte till en sipp till utan mest en längtan efter något fylligare och mer välkomponerat. Med vatten blir hela upplevelsen betydligt sämre och nu går den från ok till horribel. Nä, fett är var faktiskt inget kul alls. Ska du dricka denna whisky så bör du hålla dej långt bort ifrån allt vad pipetter och vatten heter. Då är den i alla fall trist men okej. Med vatten går den tyvärr rätt ut i vasken!