Allmänt: Detta är den tredje officiella utgåvan av Isle of Lime som går ut till allmänheten. Den släpps i cirka 14 000 flaskor à 50 cl och har artikelnummer 3377902 samt prislappen 494 riksdaler. De yngsta av de trettiotal fat som buteljeringen består av är fyra år gammalt. Alkoholhalten klockar in på 46,5% och whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad.

Doft: Syrligt, grönt äpple (Granny Smith) och vaniljdrömmar först. Sedan lite sötma i form av marshmallows men också en lite överraskande örtig ton, som söt rosmarin. Päronmarmelad sedan, och en slags ölliknande maltighet. Än så länge är doften lite väl spretig men också spännande och ger ett betydligt bättre första intryck än den föregående buteljeringen. Med tid och vatten blir doften lite fetare, liksom vaxigare, men också lite syrligt fruktigare, främst i form av syrliga aprikoser. Spretigheten dämpas och efter en stund byts den liknande maltigheten ut mot söta, smöriga pannkakor.

Smak: Smaken är inledningsvis både rätt söt och hyfsat fyllig med björnbärssylt, sockervadd och kardemummakryddighet. Här finns en slags rivig eller blommighet med, lite som salvia möter jasminte. Eftersmaken går mot kärvare ek med saltlakrits och rökighet i form av rökelse (cederträ). Med vatten blir whiskyn lite gräddigare, betydligt mjukare och äppeltonen blir både sötare och tydligare. En skön slags grönpepparton läggs till i eftersmaken och de olika smaknoterna harmoniserar betydligt bättre.

Utan vatten är denna whisky rätt spretig, både till doft och smak, men trots det bjuder den upp till en rätt trevlig och intressant smakupplevelse. Detta är definitivt ett steg i rätt riktning från Midaik, som jag inte kom överens med alls. Jag hoppas att Gotland Whisky fortsätter i samma stil och går från klarhet till klarhet, för nu när det trots allt finns en del svenska destilleriet att välja mellan har dessa mindre felmarginal då kunden är kräsnare och har fler svenska alternativ att välja mellan.