Allmänt: Detta är en singelmaltare från det skotska destilleriet Tomatin, beläget i området Highlands. Detta är en NAS-whisky och släpptes 2015 som den första whiskyn på fältstyrka destilleriet core range. Samplet jag provat kommer från Batch 1, alkoholstyrkan ligger på 57,5 % och whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad. Priset hos Master of Malt ligger på runt 630 riksdaler för 70 cl

Doft: En veritabel vägg av pekanwienerbröd möter mig först, vilket innebär maltighet, sirap, kola och rostade pekannötter. Sedan kommer söt sherry, mjölkchoklad och en frisk ton av syrlig apelsin. Det finns inget som direkt spretar här, utan doften är söt, tung och inbjudande. Med vatten blir doften mindre söt (men sötman som finns kvar handlar om honung nu, inte sirap), mer kryddig (Hej kanel och sötlakrits!) och får en ton av godiset colaflaskor. Doften vann definitivt på att whiskyn vattnades.

Smak: Smaken är ettrig, kryddig, pepprigt kryddig först. Sedan landar den i en torr munkänsla med kanel, lite läder, massor av fikon och en hel del vinös sherrysötma. Rent spontant känns det som om det är faten som talar mer än destillatet i nuläget, och på grund av alkoholsticket misstänker jag att whiskyn mår bra av lite vatten. Efter att ha tillsatt vatten blir smaken ljusare, betydligt lugnare och fram träder massor med sötlakrits, ektoner, blåbärssylt och sött bondbröd. Nu snackar vi! Eftersmaken är medellång, men går åt det längre håller med vatten, även om den inte är särskilt fyllig.

Sammanfattningsvis är detta en smakrik whisky som behöver vatten,och jag fläskade på ganska rejält för att vara jag (1-2 teskedar till en 3:a). Detta är en sherrybomb som är för obalanserad och ettrig utan vatten,men med vatten visar den på betydligt större nyansrikedom.