Glen Keith är ett destilleri beläget i Speyside och grundat 1957. 1999 lades destilleriet i malpåse men efter renoveringar valde ägarna Chivas Regal att 2013 starta produktionen igen. Berry Bros & Rudd är en oberoende buteljerat som hör valt att lägga två olika fat på flaska och släppa två single cask-utgåvor från destilleriet under namnet Berry’s Own Selection.

Glen Keith 23yo 1995 SC

Allmänt: Spriten destilleras under 1995 och buteljerades 2019, 23 år gammal. Alkoholhalten ligger på 48,6% och buteljeringen är varken färgad eller kylfiltrerad. Fatet som whiskyn har fått mogna på har haft nummer 171300 och priset för en flaska ligger på 1792 riksdaler med artikelnummer 40541 på systemet. Endast 120 släpptes.

Doft: Skir doftprofil med vanilj, äppeljuice och ett tydligt stråk av flädersaft. Färsk citron och färska hallon. En otroligt somrig och balanserad doft, utan det minsta spår av något som spretar eller inte harmoniserar med övriga toner i dofter. Efter att ha luftas lite blir doften mer kompakt, med lite sirap, sött, vitt dessertvin och marknadskarameller. Med vatten blir doften ännu mer blommig och får dessutom en ton av sötsyrliga hjortron. En helt fantastisk doft, detta.

Smak: Sötare än doften med mycket mer vanilj (det smakar ungefär som småkakan ”drömmar”), maltighet i form av granola, en del ekighet och starkt kaffe mot slutet. Eftersmaken är rätt försynt med sött bröd, mer kaffe och nyhyvlat trä (träslöjdssal). Fuktigheten och de skira tonerna från doften lyser med sin frånvaro, vilket är synd. Däremot finns blommigheten kvar med fäder men också lite pion och söt salvia. Med vatten tar smaken fart och blir torrare, kryddigare (ingefära, vitpeppar), fruktigare (konserverade päronhalvor) men får också en något oväntad slags umamiliknande ton (typ kycklingbuljong, fast på ett bra sätt). Jag hade fortfarande hoppats på mer frukt i själva kroppen men den blir väldigt intressant med några droppar vatten, och det är riktigt kul att en såpass försynt whisky (inledningsvis) bjuder på komplexitet och överraskningar.

Glen Keith 25yo 1993 SC

Allmänt: Denna whisky destilleras under 1993, buteljerades 2019 och har därför 25 år på nacken. Alkoholhalten ligger på 54,9% och inte heller denna buteljering är färgad eller kylfiltrerad. Fatet som whiskyn kommer från har haft nummer 82815 och priset för en flaska ligger på 1892 riksdaler samt har artikelnummer 40540 på systemet. Även här släpptes 120 flaskor.

Doft: Lite instängd först med hårda Conference-päron, citron och aningens vit choklad. Lite tropisk frukt med färsk ananas och syrlig mango finns här med, tillsammans med maltighet (croissanter, typ) och vitt vin. Efter att ha luftas en ganska lång stund i glaset blir doften sötare med en massa lemoncurd och söt rabarberkompott. Med vatten blir doften lite blommigare och får en tydligare vaniljton, men annars händer det inte jättemycket mer jämfört med tidigare.

Smak: Japp, samma tropiska frukt från doften finns här med men nu med kraftfullt sällskap i form av knäck, massor av naturella cashewnötter, färska bigarråer och en eftersmak som domineras av mörk choklad, söt kakdeg och en rätt tydlig slags sälta. Lite som den känslan man får i munnen efter att ha käkat en massa popcorn. Efter att ha vattnat whiskyn kommer en finstämd honungston och ek fram medan sältan och den mörka chokladen backar rejält. Eftersmaken förlängs och för med sig vaniljkola, kardemumma och ek. Detta är vinnaren mellan dessa två, för min del. Även och tjugotreåringen är väldigt intressant med en fantastisk doftprofil, är tjugofemåringen både stabil i förhållanden mellan doft och smak, galet välbalanserad och bjuder på störst kropp med längst eftersmak.