Efter att ha berättat om GWC och deras sätt att arrangera provningar (det vill säga, alltid blinda), samt hur jag upplevde deras irländska provning, kommer här nu äntligen mina (blinda) smaknoter för de olika sorterna. Ah, och just det ja – ni vet det där man har fått höra om att all irländsk whiskey smakar likadant? Stämmer inte alls, faktiskt. Håll tillgodo!
Teeling Single grain (46%, Californian red wine barrels)
Denna ej kylfiltrerade grainwhiskey är lagrad på rödvinsfat och vann 2014 pris för världens bästa grainwhiskey under the World Whiskies Awards.
- Färg: Gyllengul
- Doft: Björnbär, sötsur, ek, fudge, färgkrita (fråga mig inte varför, men kanske är det en viss vaxighet jag egentligen tänker på)
- Smak: Först kommer känslan av ek och fat, sedan ännu mera bär av olika slag och en aningens sälta. Whiskeyn är mjuk överlag med en del kryddor som exempelvis kanel och flest tendenser åt brödighet, kryddor och mörka frukter eller bär.
- Eftersmak: Torr, lite besk, starka kryddor, örter och kaffe.
Paddy Centenary (43%, pot still)
Detta är en specialutgåva för att fira märkets hundraårsjubileum, och finns bara i ett mindre antal flaskor. Whiskeyn är en single pot still whiskey som främst har lagrats på 1st fill bourbon- och sherryfat.
- Färg: Ljust halmgul
- Doft: Citrus, lätt, något spritig, kusbär, piggelin, fräsch
- Smak: Smaken är mjuk men toner av dessertvin, päron, geléhallon och kryddor som kardemumma. Överlag tyckte jag att smakbilden var ganska ”smal” och lätt, lite åt Dalwhinnie-hållet fast med annan karaktär.
- Eftersmak: Eftersmaken är blyg med maltig sötma och ingefära.
Teeling 21 Year Old Vintage Reserve (46%, Sauterne finish)
Teeling 21 Year Old Single Malt är den första irländska whisker som slutlagrats på Sauternes-fat, och det finns bara 5000 flaskor totalt av utgåvan. Detta är första släppet i en serie vid namn the Vintage Reserve Collection.
- Färg: Bärnsten
- Doft: Saffran, fyllig, fruktig, sylt, läder, torr, lite syrlig
- Smak: Det första som slår mig är ”husvagn”. Efter mycket funderande fram och tillbaka är det snarare känslan av läder ihop med polerat trä och en lite instängd känsla som gör att jag får den minnesbilden. Det finns även torv, rök, en balanserad fruktighet, honungssötma och en hel del mynta som tillsammans ger en komplex och bred smak med många olika lager och ansikten. Detta var min favorit under provningen eftersom den hela tiden bjöd på fler smaker som gav mer fyllighet och komplexitet desto längre tid den fick.
- Eftersmak: Myntan hänger kvar och ger nästan lite mojito-känsla ihop med sötma, för att sedan övergå i att bli torrare med allmän örtighet och fat.
Redbreast 21 year old (46%)
Även detta är en single pot still whiskey och liknar både i fatlagring (1st fill bourbon- och olorosofat) och stil de yngre varianterna på 12 och 15 år men man har även använt refill-fat. Detta är den äldsta offficiella buteljeringen av Redbreast och är en kombination av mältat och omältat korn.
- Färg: Gyllengul
- Doft: Denna doftar speciellt! Först en ganska ”stängd” doft som mest påminner om tuschpenna (!). Sedan händer något efter en kvart och den börjar öppna upp sig. Då kommer ”bedårande gurka”, grönt äpple, och en sötsur känsla av vin.
- Smak: Vilken överraskning! Den balanserade smaken är ganska olik doften med rejäl sötma, mycket vanilj, muffins, blåbärspaj, bär och blommor. Spännande!
- Eftersmak: Lång eftersmak med ek, sötma, mer blommor.
Celtic cask Naoi 9 single malt (46%)
Denna whiskey destillerades vid Cooley distillery i County Louth, där även Lockes, Tyrconnell och Connemara whiskeys tillverkas. Celtic Cask Irish Whiskeys är oberoende buteljeringar av The Celtic whiskey shop och finns i en begränsad upplaga.
- Färg: Mörk bärnsten, karamell
- Doft: Många dofter trängs i detta glas – läder, klor, mint, sylt, russin, vanilj och lite rök
- Smak: BAM – rejäl och kraftig smak med torv, rök, kolat trä som påminner om lägereld, ännu mer läder och en söt fruktighet med banan i fronten. En trevlig käftsmäll med mycket smak, helt enkelt.
- Eftersmak: Eftersmaken är lång och söt med en lite knepig, komplex känsla som präglas av bitter mörk choklad och rök.
Connemara Bog Oak (57,5 %)
Connemara Bog Oak är en limiterad utgåva butaljerad av endast tre fat som tillsammas gett runt 1000 flaskor allt som allt. De tre faten bestod av ett traditionellt torvrökt, lite äldre, Connemara-recept och två väldigt rökiga fat innehållandes yngre whiskey. Det unika med dessa fat är att ändarna på faten byttes ut mot ändar tillverkade av ek som legat i en torvmosse under mycket lång tid och då konserverats.
- Färg: Ljust halmgul
- Doft: Först en känsla av papper, något tunn och lite acetonliknande, men sedan öppnar den upp sig och bjuder på trevliga toner i form av gummi, läder och lite ”varm bil”. Efter en timme kommer toner som påminner om bensin, fast på ett bra sätt.
- Smak: Det första som slår mig är gran och barr, sedan fat och ek, gummi, sprithetta (den är ju trots allt på fatstyrka), rök, chilli, timjan och rosmarin. Grunden är bred och komplex men denna whiskey har rejäla och tydliga smaknoter som ”sticker iväg” åt olika håll och ger den en rolig spretighet som kroppen bär upp fint.
- Eftersmak: Väldigt lång och stark som domineras av enbär och torv. En udda, kvalitativ whiskey som vägrar att kompromissa.