Allmänt: Detta är Glen Scotia:s senaste nyhet på Systembolaget, och lanserades den 1:e juni med prislappen 449 riksdaler som en del av deras standardsortiment. Denna utgåva är en NAS:are utan angiven ålder och alkoholhalten ligger på 46%,  vilket även innebär att den inte är kylfiltrerad. Whiskyn har först lagrats på firstfill bourbon barrels av amerikansk ek innan den har fått en finish på fat av amerikansk ek som tidigare innehållit Pedro Ximenez-sherry.

Doft: Mycket färsk frukt med citron, äpplen och plommon. En hel del vaniljsötma (krämig vaniljsås) och även syltad ingefära , men här finns också en hel del sötsyrlig aprikosyoghurt i doften. Efter ett tag kommer en slags oljig sälta fram, lite som salt smör. Med vatten blir doften bärigare med drottningsylt och får en slags knäckig, eller karamelliknande ton.

Smak: Robust och mycket fruktig smak med en hel del torkad frukt (russin, torkad ananas) och mjuk pepparkaka. Smaken är rejäl, liksom kompakt, och strama kryddor (kardemumma, nejlika) drar i munnen. Här finns en tydlig sälta och mot slutet hänger sältan kvar medan övriga smaker går mot polerat trä och kaffe i eftersmaken. Efter att ha tillsatt lite vatten blir whiskyn mjukare, mindre kompakt och mindre oljig. Sältan dämpas och lite choklad hittar fram.

Som ”ingångwhisky” för de som är nyfikna på Glen Scotia tycker jag att detta är riktigt prisvärd då detta är en whislky som erbjuder mycket smak för pengarna. Jag tycker att den inte vinner särskilt mycket på att vattnas, då kontrasterna mellan fruktigheten, sältan och oljigheten dämpas, och även fast whiskyn då blir mjukare tycker jag att den förlorar i karaktär då. Det känns som en relativt ung whisky där man kört på med en hel del aktiva fat för att ta udden av åldern, men eftersom whiskyn är så pass oljig med en hel del grundläggande frukt och sälta tycker jag att det funkar eftersom fatinfluenserna inte tar överhanden. Det här är rejält, gott, och klassiskt utan att vara intetsägande eller tråkigt.