För ett tag sedan släppte High Coast Distillery i Ådalen (tidigare under namnet Box) en ny buteljering vid namn Dálvve Batch 07 Sherry Influence. Efter att först ha provat whiskyn läste jag sedan på om den, och all tänkbar info kan du hitta här. Jämfört med tidigare Dálvve-utgåvor har här runt hälften av faten tidigare innehållit olorososherry, och resten av fen är bourbonfat. Samtliga är firstfill-fat och en liten andel av den sherrylagrade whiskyn är dessutom av rökig karaktär, där ppm-halten på kornet ligger på 45. Buteljeringen består av 13104 stycken flaskor á 70 cl plus 1500 75 cl-flaskor allokerade till den amerikanska marknaden. På grund av dessa 1500 flaskor är detta den första High Coast-whiskyn som säljs i USA. Whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad. Buteljeringen har artikelnummer 11848 på systemet och kostar 499 riksdaler.

Så här gör du en Dálvve Batch 07 Sherry Influence:

21 fat, 45.83% orökt whisky från 200-liters 1st fill bourbonfat.

11 fat, 30.25% orökt whisky från 250-liters 1st fill olorosofat.

9 fat, 11.65% rökig whisky från 130-liters 1st fill olorosofat.

8 fat, 10.31% orökt whisky från 130-liters 1st fill olorosofat.

1 fat, 1.96% rökig whisky från 250-liters 1st fill olorosofat.

54,17% har lagrats på sherryfat.

45,83% har lagrats på bourbonfat.

Färg: bärnsten

Doft: Först lite spritig, men det lägger sig efter bara någon minuts luftning, och fram träder massor av valnötter och söt sirap.  Söta, färska körsbär och sötsyrlig blodapelsin finns här med en uppenbar sherrynot. Doften är inte jättekryddig egentligen, utan mer fruktig, men här finns en lätt kryddighet i form av kryddnejlika och bara en aningens kanel. Efter en stund kommer faktiskt en slags blommighet fram i form av viol. Nästan mer åt violgodishållet till, faktiskt, vilket ger den klassiska sherryprofilen en twist jag uppskattar. Med vatten lugnar sig sherrytonerna och istället tittar citrus fram mer med färsk citron. Plus lite gummi, kanske?  

Smak: Sherry, absolut, men också sötlakrits och söt polkamint. Sedan lite honung och en del ek – eller egentligen “polerat trä” tillsammans med en stram kryddighet som är betydlig tydligare än i doften. Finns här inte lite rökighet också, i bakgrunden? Efter jag vattnat whiskyn tycker jag att den rökighet jag anat innan blir tydligare, och sötman backar några snäpp. Och något oväntat tycker jag att den bärighet anade innan nu blir tydligare med färska björnbär upptill körsbären.

Avslut: Eftersmaken inleds med kaffe som sedan övergår i ek och lätt rökighet. Sist kvar på tungan hänger inoljat läder samt cigarrtobak. Med vatten blir eftersmaken längre, mindre ekig och tobaken kommer fram mer. Och cigarrkänslan med en skvätt nejlika är det som sedan hänger kvar länge i gommen.

Detta är en snyggt komponerad whisky. Den håller ihop på ett riktigt bra vis och erbjuder klassiska sherrytoner utan att blir en sherrybomb (tack för det!), och lyckas dessutom att ändra skepnad lätt längst vägen. Snygg komplexitet och balans, liksom. För en femhundring är detta lätt den mest prisvärda svenska whisky på länge och ett klockrent julklappstips!