Änglarnas andel

en blogg om whisky

Longrow 18 yo

Allmänt: I dag släpptes ännu en Longrow-utgåva från det skotska destilleriet Springbank, denna gång en artonåring som legat på både bourbon- och sherryfat och som buteljerats under 2018. Det familjeägda destilleriet lägger årligen strax under hundra fat blivande Longrow-whisky på lagring, vilket gör att buteljeringarna oftast inte blir några jättesläpp. Det torvtorkade kornet håller upp till cirka 50 ppm i rökighet, och ppm-halten på den färdiga whiskyn blir betydligt lägre än så, men med tydlig rökighet rent smakmässigt. Just denna artonåring har lagrats på 60 % sherryfat och 40 % bourbonfat och släpps i 4800 flaskor, där 77 stycken kommer till systemet. Där har buteljeringen artikelnummer 40322-01 och kostar 1448 riksdaler. Alkoholhalten ligger på 46 % och whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad.

Färg: Ljus bärnsten

Doft: Tomtebloss och gummidäck, men också något ”jordigt”, lite som en muggig jordkällare. Lite verkstadskänsla rent allmänt, faktiskt. Sedan kommer massor av torkade aprikoser, en aningens blöt ull och polkamint. Sedan ett ljuvligt stråk av vaxig honung och björnbärssylt. Eller kanske svartvinbärssaft. Skit samma, mörk, söt och god bärbaserad produkt.

Smak: Väldigt mycket torv, en hel del rök och fortfarande den där gummi-och-olja-blir-verkstad-känslan. Sedan sötma med kola i förgrunden och inlagda frukten i bakgrunden, särskilt de där gröna vindruvorna i fruktcocktailen. Och mörka, söta körsbär med. Sedan blir smaken stramare och kryddor kommer fram i form av kryddnejlika och kummin. Smaken är fyllig, oljig, torvrökig, söt men också brödig.

Avslut: En aningens bitter malt inleder den medellånga eftersmaken, som sedan övergår i lätt sälta med röktoner, bland annat med lite rökta charkuterier. Mot slutet tittar mörka vingummin och choklad fram.

Det här är en spännande buteljering, just för att den är väldigt komplex. Doften ändrar skepnad flera gånger och smaken spelar hela tiden på kontrasterna mellan sött och salt, skitig torvrök och finstämd fruktighet. Riktigt gott och riktigt bra, helt enkelt. Här räcker en liten dram väldigt långt, men jag misstänker starkt att en öppnad flaska inte hade överlevt många månader i höst- och vinterrusket hemma hos mig.

« »

© 2020 Änglarnas andel. Tema av Anders Norén.