Allmänt: Yep, ännu en blend och denna gång en blended malt från den oberoende buteljeraren Wemyss. Den består av en blandning av whisky från ett gäng olika skotska destillerier (en källa säger 10 stycken, men jag tar inte gift på det). Alkoholhalten ligger på rejäla 56% och denna batch är inte kylfiltread, dock färgad med e150. Utgåvan finns i 6000 exemplar och kostar 646 riksdaler på systembolaget (nummer 85259). Åldern är icke angiven, så därför är det en så kallad NAS-whisky det handlar om.

Färg: Bärnsten (E150)

Doft: Genast märks en stor, maltig sötma. Krämig kola, en rejäl klick honung, lite nötighet. Vanötter, eller kanske pekannötter. Lite som pekankolapaj, men inte så påträngande. Att det sticker i näsan lite är inte så konstigt, men överlag känns doften otroligt rund och inbjudande. Varmt, färskt trä. Varma, mysiga kryddor med kanel, kardemumma och lite lite kryddnejlika. Konserverade aprikoser och bara en aningens mynta. Efter att ha tillsatt vatten märks en något brödigare ton men också citrus. Apelsin, närmare bestämt. En blommighet tittar också fram, som påminner om Schersmin.

Smak: Hoppsan hoppsan, lite uppkäftigare än väntat! Fortfarande en hel del kryddor, men med kummin som ett välkommet tillskott. Nötterna är definitivt rostade, nästan brända, och här finns faktiskt en smygande känsla av torvrök bakom ridåerna. Örtigare än doften med lite dragon, och även om smaken inte är lika söt som doften hänger honungen definitivt kvar. Efter vattning blir den brända tonen tydligare, tillsammans med en lätt rivig svartpepparton.

Avslut. Medellångt till långt avslut, som tar sitt avstamp i karamell och lite choklad (daim!!) men tar sig via den där tydliga honungskänslan vidare mot rök, och det allra sista som hänger kvar på tungan är just torvrök. Intressant! Efter vattning inleds eftersmaken med brända nötter igen, och sötman avtar. En slags fräsch fruktigt bitter ton i form av grapefrukt kommer in med. Röken lugnar sig lite men är fortfarande det som märks av allra sist i avslutet.

Det här är en whisky jag verkligen gillar. Robust, komplex, fyllig och med fler lager än vid första anblick. Initialt känns den verkligen som en ”typisk” Highland-whisky, men den där lilla rökpuffen förvirrar alldeles lagom och gör den lite extra spännande. Dessutom tål den en hel del vatten, vilket gör dessutom den intressant att analysera. Fast för det mesta dricker jag den bara för att den är för jäkla trevlig, något flertalet gäst här hemma har hållit med om. En rejäl men mångfacetterad dram, och perfekt nu i höstmörkret!