I helgen spenderade jag två mycket givande dagar vid Höga kusten med fokus på Box destilleri tillsammans med Roger och Hasse från Box och ett knippe muntra whiskybloggare från tjederswhisky, samuelwhisky, tastenote, peatveckansfredagswhisky och whiskytower. Föreläsning om fat och besök på destilleriet varvades med god mat, gott sällskap och – framför allt – god whisky. Även det som var för ungt för att få kallas för whisky var gott, det med.

20150516_002609

Jag har, som tidigare nämnt, besökt flera destillerier i Skottland men då detta var mitt besök i Sverige kändes resan lite extra spännande. Det var många saker jag fann fascinerande med Box destilleri, men den gemensamma nämnaren mellan alla dessa saker är att alla beslut och val har en tydligt förankrad tanke bakom – ungefär som ordspråket ”ska man göra något ska man göra det ordentligt”. Alla beslut, från att ta en stor del av malten från ett svenskt destilleri till att skära ”hjärtat” på den destillerade spriten vid exakta minuter beroende på vilket resultat man vill ha, är gjorda med eftertanke. Inte konstigt att det färdiga resultatet blir bra. Riktigt bra.

20150516_113232

Jag passade självklart på att styra upp en klassiskt idolfoto. Kan vara värt en del pengar i framtiden, för antingen Roger eller mig hehe…

20150516_092928

Nog om det – mer om spriten! Efter en lång resdag (det är en bit från skånska västkusten till Ådalen…) var det äntligen dags att lära känna deras whisky lite bättre.

Efter en mycket intressant föreläsning med fokus på fat och innehållandes allt ifrån fathistoria till fatkemi blev det dags för provning av fem olika sorters Box (vissa kan kallas för whisky, andra väljer jag att kalla för snartsky):

20150515_235654 kopia

1) The Explorer – mer om denna i ett eget inlägg, moahaha…

2) Orökt olorosolagrad, 3,5 år. Denna whisky har lagrats på fat som innehållit Oloroso-sherry under cirka 30 år, vilket gör att whiskyn fått kraftiga sherryinfluenser under få år. Det första jag tänker på när jag känner doften är min farmors fruktkaka, ni vet – en slags sockerkaka fullspäckad med torkad frukt som russin, cocktailbär, aprikoser och apelsinskal, bland annat. Det finns även en slags gräddighet som påminner om både mjölkchoklad och pannacotta, vilket gör den förtjänt av det fina, skånska omdömet ”kräääuuumig”. I smaken kommer kryddor som kardemumma och kanel, vilket tillsammans med en sirapsaktig sötma även ger den toner av pepparkaka. Eftersmaken är lång, torr, söt och aningens pepprig.

3) Orökt bourbonlagrad, 2,5 år. Denna snartsky blir Box ”husstil” på deras whisky i framtiden, avslöjar Roger Melander, destillerichef på Box. Doften präglas kraftigt av päronglass i stil med Piggelin, tillsammans med både lime och kola. Smaken är mjuk och väldigt fyllig med toner av fruktsallad, marshmallows, melon, vanilj, ännu mer päron, ingefära och – efter ett tag – lätta drag av kaffe. Dessutom kommer en riktigt härlig känsla av arraksboll i både doft och smak efter lite vatten och tid.

4) Rökig bourbonlagrad (43 ppm), 2,5 år. Doften är frisk och lite härligt stöddig med torv, mynta, citron och ek. Trätonen kommer igen i smaken men har nästan lite ”skogskänsla” med enbär som funkar fint med andra smaker som lite peppar, rök, torv och sötma i stil med hallonsylt (oväntat men kul). Rökigheten är balanserad och efter tid samt vatten breddar smaken och blir fylligare. I eftersmaken kommer en lätt beska, charkuterier, lite vanilj och en aningens torr kryddighet.

5) Ny amerikansk ek (Festival 2014, none official bottling), strax under 3,5 år. Vilken whisky! I doften finns nejlika, aningens subtil rök, frukt och en syrlighet som påminner mig starkt om godiset ”fizzy bubblizz” (de där blå/rosa flaskorna doppade i syrligt socker). Smaken är oväntat mjuk med tanke på den rättframma doften och innehåller smaknoter som glögg, russin och en viss nötighet. Eftersmaken är följsam med ektoner, ännu mer kryddnejlika, ingefära, frukt och liiite rök som hittar fram.

Sammanfattningsvis är det kul att Box redan har hittat olika stilar på sin produkt där man lätt vill tro att det man dricker har fler år på nacken än vad det i verkligheten har. Det blir mer och mer tydligt att whiskyn inte behöver vara gammal för att vara riktigt god. Rent tekniskt sett behöver den inte ens vara en whisky.