Allmänt: Detta är en flaska buteljering travel retail, inköpt i Tyskland av yours truly, och den andra utgåvan av denna buteljering. Whiskyn är, precis som det brukar vara med dagens officiella Bunna-buteljeringar, varken färgad eller kylfiltrerad och är buteljerad med en alkoholhalt på 46,3%. Och titeln då? Jo, den betyder på gaeliska “morgonhimmel” eller något åt det hållet. Jag antar att den anspelar på den andel italienska och franska rödvinsfat som buteljeringen lagrats på, förutom bourbonfaten. Åldern är okänd då detta är en NAS:are.

Färg: Gyllene

Doft: Först och främst stickigt, torrt och ganska syrligt. Färska äpplen, lite kola och citron, tillsammans med syrliga frukttoner som röda vinbär. Faktiskt också något som känns som “sur glögg”, om man nu skulle få för sig att dricka det. Det här är inte någon jättebra doft, utan snarare lite väl obalanserad. Efter en skvätt vatten dör först doften lite, sedan repar den sig något och blir brödigare, kryddigare och behagligare med vanilj, kryddnejlika, knäck och mandel.

Smak: Smaken är sötare än jag hade väntat mig faktiskt, med lite sirapaktiga toner och en skvätt honung, ek och en del kakao. Det handlar dock om en ganska rivig, lite spretig och snudd på burdus kropp med rätt mycket brända kryddor (tänk er bränd kanel), en anings gräddighet och lite farinsocker. Med vatten blir kryddigheten ännu tydligare med kryddpeppar, någon som påminner om citrongräs och ännu mer sirap och lite kaffe.

Avslut: Sälta dyker upp i eftersmaken och drar lite i tungan, vilket är trevligt, och sedan kommer starkt svart te. Utan vatten är eftersmaken medellång och lite onyanserad, här händer inte jättemycket spännande egentligen. Med vatten försvinner sältan, och det bittra svarta teet likaså. Avslutet blir mer sockrigt, lite pepprigt och den där brödiga noten från kroppen hittar tillbaka.

Sammanfattningsvis landar detta till slut på betyget “god och trevlig brukswhisky men inte mer”. Detta är gott men inte övertygande utan kanske lite väl ofokuserat eller spretigt utan tillräckligt mycket tyngd eller substans. Bunna kan bättre!