Välkommen till Springbank-temat här på bloggen! Sex olika sorters Springbank-buteljeringar kommer att recenseras, och dessutom kommer det att dyka upp en intervju med Springbanks David Allen, Regional Sales Manager för Springbank.

Campbeltown är en liten stad på en halvö vid Skottlands västra kust, inte långt ifrån ön Islay. Själva staden ligger i en bukt på halvöns östra sida, och inte helt oväntat har många generationer livnärt sig på fiske här.  Från början hette staden Kinlochkilkerran, men fick på 1600-talet namn efter Earlen av Argyle, Archibald Campbell. Campbeltown var en gång i tiden den skotska whiskyindustrins stolthet, med hela 34 destillerier och den självutnämnda titeln “Whisky capital of the world”.  I takt med ökat fokus på kvantitet istället för kvalitet fick stadens whisky sämre rykte och i samband med alkoholförbudet i de Förenta Staterna på tidigt 1900-tal fick så småningom destillerierna slå ihop, ett efter ett.  Idag är det endast tre destillerier kvar i bruk: Glengyle, Glen Scotia och denna veckas fokus – Springbank. Om många destillerier i Campbeltown förr i tiden satsade på mängd satsar de kvarvarande idag istället på att förknippas med genuint hantverk och kvalitet.

Springbank är ett familjeägt destilleri som grundades 1828 på samma plats där Archibald Mitchell tidigare haft en olaglig spritkokarpanna igång. Idag är det hans släktingar (femte generationen!) som sköter destilleriet, och här gör man allt på plats och från grunden så långt det går. Här tillverkas tre olika sorters singelmalt: Hazelburn, Springbank och Longrow. Hazelburn är destilleriets orökiga whisky och destilleras tre gånger istället för de traditionella två i Skottland. Springbank är medellrökigt och destilleras två och en halv (!) gånger medan Longrow är destilleriets rökigaste malt och destilleras endast två gånger. Under denna vecka kommer jag att recensera buteljeringar tillhörandes alla tre kategorier!

Springbank 10 yo

Allmänt: Denna tioåriga whisky är Springbanks introduktionsbuteljering, och är lagrad på en kombination av sherry- och bourbonfat. Alkoholhalten ligger på 46% och whiskyn är varken färgad eller kylfiltrerad.

Färg: Ljust gyllengul

Doft: Söt, krämig och med en antydan till mineraler eller blöt sten. Lätt krämigt syrlig ihop med sötma, lite som turkisk yoghurt med honung. Nybakta bullar. Svag antydan till rök i bakgrunden. Ugnsbakade äpplen, banankaka och en svag ton av russin. Brödkryddor och lite blött läder.

Smak: Tydlig rök, söt rök, med bivax och blandad frukt. Cocktailfrukt? Och efter ett tag, även läder. Mogen banan och honung i mängder. Kryddor ger sig till känna i form av kummin, kanel och svartpeppar. Knäckebröd och ännu mer läder kommer sedan, och till sist  lite polerat trä.

Avslut: Läderkänslan inleder det initialt ganska torra avslutet, tillsammans med färsk frukt och rök. Medellång eftersmak som slutar i någon slags kryddig, mörk choklad.  

Longrow Peated

Allmänt: Detta är destilleriets ingångswhisky tilld et rökigaste sortimentet, under namnet Longrow. Whiskyn är en så kallad NAS:are, där åldern inte står angiven på flaskan, och fattyp avslöjas inte heller. Denna buteljering är inte artificiellt färgad eller kylfiltrerad.   

Färg: Halmgul

Doft: Samma slags mineralaktiga ton som med Springbank 10 yo, men mer påtaglig här. Även röken är mer påtaglig, och får sällskap av lime. Härligt krämig vaniljsås, ingefärspäron och ganska tydlig torvrök.

Smak: Syrlig torvrök tillsammans med vita vingummin. Lite honung, lite melon, lite citron och efter det en del ek. Här finns också samma slags krämiga känsla som i doften, men mer som vaniljgrädde än übersöt vaniljsås. Slutligen en hel del brasved och brasrök.

Avslut: Den medellånga eftersmaken inleder förvånansvärt nog lite sött, och blir rökigare och maltigare efter hand. Bränt bröd, torvrök och eftersmaken klingar till sist av i något som påminner om syltlök ihop med rökt läder.

För att sammanfatta dessa två buteljeringar lite kort, handlar det om ung, kvalitativ whisky med mycket smak och egen personlighet. Longrow Peated är en skojig sak med kaxig karaktär och en något oväntad krämighet, vilket jag gillar men måste jag välja tar jag Springbank 10 alla dar i veckan. Det är en riktigt bra ingångswhisky med både flörtig frukt och lite råare rök och läder i en finfin balans som, enligt mig, håller år efter år oavsett hur vältränade smaklökar man skaffar sig. Yep, har den hemma med.