Jag är löjligt förtjust i kombinationen choklad och whisky. Alltså, sådär jättejättejättemegaförtjust, liksom. En riktigt god whisky ihop med en bit riktigt god choklad är snudd på oslagbart, men det är inte alltid helt självklart vilken whisky som går ihop med vilken sorts choklad. Tur att man inte är så kräsen då… För ett tag sedan fick jag hem ett paket med hantverkschoklad tillverkad i Skottland, från webbutiken kakaw.se. Paketet innehöll fyra stycken chokladsorter från den skotska mikrotillverkaren Chocolate Tree, och det fina med just detta företag är deras fokus på både ekologisk produktion och att kakaobonden får ett rättvist pris på sina bönor. Det ihop med hantverksprocessen och att satsa på ekologiska råvaror gör såklart att resultatet blir dyrare än sockerbomberna i matvarubutiken, men jäklar vilken skillnad det blir rent smakmässigt med! Istället för att moffa i mig all choklad på direkten (tro mig, en del av mig ville!) bestämde jag mig för att försöka para chokladen med olika sorters whisky. Maken Tobias och vännen Linus ställde godhjärtat upp på att ge värdefull input. Väldigt stort av dem, eller hur? Vi diskuterade chokladens karaktär och sedan provade vi oss fram till ett par buteljeringar per choklad som vi tyckte passade bra till. Om ni vill läsa mer om chokladen har jag länkat till respektive chokladsort i namnet. Resultatet från vår provning kommer här!

Chocolate Tree Peru Marañón Milk 60 %

Allmänt: Chokladen är gjord på bönor av sorten Nacional som odlas i Peru. Just dessa Nacional-bönor anses vara av en genetiskt sett ren sort med en smak som är karaktäristisk för Nacional-bönan.Peru Marañón 60% tilldelades brons i den europeiska upplagan av International Chocolate Awards 2015 (semifinal).

Smaknoter: Kryddig med kardemumma och kanelkänsla, utan att det smakar direkt av kryddorna. Lite mjölkig karamellsötma, med en vuxet mörk chokladsmak. Vi visste faktiskt inte att mjölkchoklad kunde smaka såhär kryddigt och liksom moget på något vis – herregud vad gott!

Whiskytips: En smakrik whisky utan rök och mycket karaktär. Den runda, fylliga Bunnahabhain 18 funkade fint mot sötman och kryddigheten medan den busigare, fruktigare Old Pulteney Navigator matchade de mörka kakaotonerna på ett härligt vis.

Chocolate Tree Peru Marañón Dark 69 %

Allmänt: Även denna chokladen är gjord på bönor av sorten Nacional som odlas i Peru, med samma egenskaper hos både böna och choklad gällande den typiska karaktären. Peru Marañón 69% tilldelades brons i den europeiska upplagan av International Chocolate Awards 2015 och i Academy of Chocolate 2015.

Smaknoter: Kryddig, lite jordigt bitter på något vis ihop med vaniljsötma. Aningens sträv på tungan, men avslutas med en härligt citrusfruktig syrlighet mot slutet. Mildare och rundare än de vanliga sorters mörk choklad vi provat.

Whiskytips: Detta var faktiskt den svåraste chokladsorten att matcha mot en whisky, tyckte vi i panelen. Det som funkade bäst var en klassisk och väldigt balanserad whisky i form av Glenfarclas 18. Med spretigare buteljeringar kom inte chokladen och whiskyn alls överens, men när det funkade blev det jäkligt gott… En bubblare är faktiskt Talisker Port Ruighe, som trots sin spretighet (och kanske tack vare sin sötma) skapade en intressant och ganska rolig kombination tillsammans med chokladen.

Chocolate Tree Colombia Huila Dark 70%

Allmänt: Detta är en mörk choklad gjord på en lokal hybrid som odlas i regionen Huila i sydvästra Colombia. Denna Single Estate-choklad passar enligt kakaw.se särskilt bra till portvin, vilket blir intressant att testa whiskymässigt.

Smaknoter: Syrlig, fruktig, ganska söt i mitten av själva upplevelsen och sedan blir den lite bärigt syrlig igen. En kaffeliknande ton mot slutet, utan att chokladen blir bitter. Förvånansvärt fruktig choklad för att vara mörk!

Whiskytips: Okej, denna choklad funkade jäkligt bra med i princip det mesta, men himlen öppnade sig totalt ihop med en något nedvattnad Amrut Portonova… Milda makter, gott folk! Även Aberlour A’Bunadh blev mumsmums ihop med chokladen, men alltså Portonovan ihop med den bäriga syrligheten hos chokladen… Herregud!

Chocolate Tree Whisky Nibs 69%

Allmänt: Detta är en mörk choklad med rostade och krossade kakaobönor som har fått marinerats i torvrökig Islay single malt whisky.

Smaknoter: Själva chokladen i sig känns söt, nästan liköraktigt söt, och sedan kommer syrliga citrustoner från fram tillsammans med mjuk torvrök när man biter i de små marinerade kakaobitarna. Vilken rolig och spännande choklad!

Whiskytips: Den här chokladen var riktigt roligt att leka runt med! Vi trodde att en söt, medelrökig rackare skulle matcha den söta chokladen och de torvrökiga nibsen bäst, men icke! Det blev liksom för likt, och chokladen och whiskyn tävlade mot varandra istället för att gifta sig. Istället blev det Lagavulin 16 Distillers Edition och Balblair 99 som skapade ljuv musik på varsitt sätt. Chokladen stod upp fint mot den tunga, söta rökbomben från Lagavulin och den smakrika, fylliga karaktären hos Balblair gav inte med sig mot chokladen utan samverkade på ett härligt sätt ihop.