Onsdagen den 1 mars spenderade jag och ett glatt gäng på ön Ven utanför Landskrona. Det var nämligen dags för lanseringen av destilleriet Spirit of Hvens senaste släpp och femte stjärna i Seven Stars-serien: Alioth.

Dagen inleddes med tågresa till Landskrona och sedan båt över till Ven, där bussar till Backafallsbyn väntade.

Efter vi hängt av oss ytterkläderna och blivit varmt välkomnande av personalen blev vi guidade till deras konferenssal där det efter ett inledande tal av både Anja och Henric Molin blev dags för avtäckningen av deras nya buteljering. Efter detta och en provning av Alioth leddes vi tillbaka till deras välkomstatrium där Spirit of Hvens olika drycker smakmatchats med diverse tillbehör, allt från pepparkakspanerade ostbollar till tonicpicklad gurka med flädermousse. Vi fick även möjlighet att besöka själva tillverkningen och en del av lagret för att veta mer om både deras nya panna och ett experiment där olika fat får lyssna på olika sorters musik dygnet runt!

Fat som får lyssna på musik under lagringstiden? Varför inte!

Så vad är nytt för Hven då? Tja, förutom deras nya släpp (som jag kommer till alldeles strax) är de på väg att lanseras i USA med Tycho’s Star då kontrakt skrivits med importör och samarbete med exempelvis restaurangkedjan Nobu håller på att utarbetas. På grund av detta kommer samtliga Spirit of Hven-produkter att färgkodas inom kort, för att det ska bli enklare för nya kunder att se skillnad på de olika spritsorterna och buteljeringarna. När det gäller hemmaplan är det även där expansion på G då destilleriet, med hjälp av Landskrona stad, kommer att öka sin kapacitet samt lagerhållning med utökad lagerverksamhet även på fastlandet i Landskrona. Så till Alioth!

Spirit of Hven no5 – Alioth

Allmänt: Detta är alltså buteljering nummer fem i en serie om sju, och den rökigaste hittills samt släpps bara i Europa. Samtliga steg i tillverkningen, från korn till buteljering är gjort lokalt på ön. Precis som tidigare släpp i serien har den fått sitt namn efter en stjärna i stjärnbilden Karlavagnen, och namnet Alioth stammar från arabiskans alyat som betyder “fårets svans”.  Whiskyn är inte färgad eller kylfiltrerad. PPM-halten ligger på 34, alkoholstyrkan är 45% och whiskyn är ekologiskt certifierad. Så till nördfaktan! Receptet för Alioth består av följande: 8% chokladmalt, 48% rökmalt och 44% lagermalt. Spriten har fått mogna på följande ekfat: 10,8% Fransk Petraea, 25,6% Fransk Robur och 63,6% Amerikansk Muehlenbergii. Till sist har dessa fat slutlagrats och gifts samman på ett 500-litersfat av Spansk Quercus Robus som tidigare innehållit Oloroso-sherry.

Färg: Mörk bärnsten

Doft: Söta bakverk med vaniljkräm och choklad, nästan som kladdkaka på sätt och vis. Sedan kommer rejäl rök fram och blandas med de söta, gräddiga och maltiga doftnoterna. Doften är överlag kompakt och balanserad med en komplex blandning av fruktsirap, svartpeppar och lite läder. Torkade dadlar finns här med, tillsammans med något mineraliskt, ungefär som att slicka på en sten. Med vatten ter sig doften något vaxigare, och något svagt citrusaktigt kommer fram med lite ek.

Smak: Det första intrycket är en torr, stram munkänsla. Sedan landar en fyllig,  kryddig och mörk känsla på tungan med söt, torkad frukt (fikon och aprikos) tillsammans med tung rök, brasrök. Något lätt kvalmig eller vaxigt smyger omkring i bakgrunden, med riktigt mörk kakao och lite citron. Efter att ha droppat i lite vatten exploderar kryddigheten och eken, medan röken dämpas något och ännu mer läder tittar fram.

Avslut: Eftersmaken är inledningsvis ganska torr med rök, mycket läder, en hel del tobak och en svag charkuteriaktig ton. Efter vattning kommer en känsla av krut fram, och en hel del polerat trä. Röken finns fortfarande kvar och smaken hänger kvar ganska länge i gommen.

Detta är en härlig, komplex whisky som inte är insmickrande eller särskilt lättdrucken någonstans, men ack så mumsig och intressant att analysera! Om man bortser från fräsigt namn, marknadsföring och väldesignad flaska handlar det om en ganska modig whisky, egentligen. Den är inte sammansatt för att vara lättdrucken och lättillgänglig, utan är ett riktigt kraftpaket full med karaktär. Balansen mellan rejäl rök och utmanande toner som läder och tobak tillsammans med sötma och fruktighet är lockande, och för mig är detta ren och skär njutning.