Det finns historier i whiskyvärlden som nästan känns för filmiska för att vara sanna. The London Distillery Company är en av dem. Historien börjar redan 1807, när ingenjören Ralph Dodd bestämde sig för att utmana Londons då rätt skakiga spritindustri. Hans vision? Att skapa ärlig, ren och välgjord sprit i en tid när fusk och genvägar var mer regel än undantag.
Tyvärr blev det aldrig mer än en idé – åtminstone då.
Hoppar vi fram drygt tvåhundra år vaknar namnet till liv igen. 2011 öppnas en liten men ambitiös destilleriverksamhet i Battersea, Londons första whiskyproduktion sedan Lea Valley stängde 1903. Här kombinerades traditionella metoder med en ganska modern, nästan lekfull, nyfikenhet. Resultatet blev en rad spännande whiskyfat som faktiskt återupplivade något av stadens bortglömda whiskyhistoria. Men även den här resan fick ett abrupt slut. 2020 släcktes pannorna och ännu en gång stod idén om The London Distillery Company halvfärdig.
Och nu – 2025 – får den sitt tredje och kanske mest lovande kapitel. Det nya teamet bakom destilleriet pratar inte om en nystart, utan om att ”andas liv i ett historiskt framtidsprojekt” – och det märks. Här handlar det om att knyta ihop Londons hantverkstradition med ett modernt uttryck. Att låta stadens innovationsanda ta plats i flaskan, helt enkelt. Riktningen är tydlig: världsklass-whisky med rötterna djupt i historien, men med blicken framåt.
Whiskyn byggs på brittiskt korn, gamla jäststammar från 1920-talet och en mix av amerikanska, spanska och engelska ekfat. Allt för att fånga den där idén som Ralph Dodd aldrig fick fullfölja: smaken av det traditionella, utan att fastna i det förutsägbara. Det är också så de själva beskriver det: ”The London Distillery Company was an idea that never got fully realised. This is our chance to do it right.”
Det är svårt att inte gilla den inställningen. Och visst finns det något fint i att en 200 år gammal vision till slut får ta form – inte som en nostalgitripp, utan som en självklar del av den nya engelska whiskyvågen. I höstas på London Whisky Show fick jag möjighet att skrapa en lott i deras monter, och det jag vann var ett sample 12-årig engelsk whisky lagrad på ciderfat av fransk ek. Ikväll är det äntligen dags att prova whiskyn!

English Apple Brandy 12 Years Old Single Cask No. 141
- Matured in a single French oak cider cask
- Selected by The London Distillery Company
- 71,1 %
Doft: Jättemycket svarta vingummin, alltså verkligen extremt mycket! Sedan mandelmassa, äppelmos och kryddnejlika. Det finns även något som nästan går mot arrakt utan att bli rom-aktigt eller för sött, plus bondkakor. En sjukt intressant doft!
Smak: Smaken följer ungefär samma profil som doften, men med betydligt med “punch” och mindre ekbeska än vad jag hade väntat mig. Dock är whiskyn extremt alkoholstark och kräver vatten för att jag ska tycka att den går att analysera på djupet (och dricka njutningsfullt). Jag vattnar och provar vidare! Nu händer det grejer! Halvbitter sötlakrits (de där rören med många små hål i Gott & Blandat-påsen), mördegskakor, äppelpaj, kokos och nu kommer ekbeskan jag inte kunde hitta alls innan.
Omdöme: Det här är en väldigt rolig whisky som jag gärna provar igen. Doften tyckte jag var något starkare än smaken, men oj vilket bevis på att det här med ciderfat borde användas av fler destillerier på bredare front. Kul också med ett engelskt destilleri som inte försöker vara “gammeldags” eller skotskt i stilen. Jag hoppas verkligen att The London Distillery Company överlever denna gång, för här finns potential!
Klaus Bitschnau
16 december, 2025 — 10:53 e m
Kul och intressant läsning
Blir nyfiken på denna whisky och hoppas att få chansen att prova något från dom.
Alltid ett nöje att läsa dina välskrivna inlägg Frida
Tack för dom