Låt mig presentera Seven Seals — en schweizisk whiskytillverkare som inte nöjer sig med att “göra whisky som alla andra”, utan hellre tänjer på gränserna. Varumärket har fått stor uppmärksamhet för sina innovativa buteljeringar, framtagna med den patenterade Stockhausen Method.

Metoden innebär att redan förlagrad, inköpt whisky får mogna vidare tillsammans med trächips från olika fattyper. Resultatet är en betydligt snabbare mognadsprocess än traditionell fatlagring — whiskyn anses ofta färdig efter bara några veckor. På grund av EU-lagstiftning får produkten dock inte kallas “whisky”, eftersom träet läggs i spriten och inte tvärtom. I stället används benämningen “Single Malt Malted Barley Spirit”.

Seven Seals core-range omfattar flera olika uttryck, där fokus ligger på tydliga fatprofiler. I den hittar man buteljeringar med finish på Amarone-, Sherry- och Port-trä men också dubbellagringar och rökiga uttryck.

För dig som gillar whisky men samtidigt är sugen på något lite annorlunda erbjuder Seven Seals whisky med ena foten i hantverket och den andra på gaspedalen, men också blicken mot nytänkande. Alla buteljeringar jag provar här är mellan 3 år – 3 år och 3 månader och håller minst 46% och har kostat mig 519 riksdaler i ett provningskit från Systembolaget. Vill man köra en stor flaska kostar samtliga buteljeringar runt sjuhundra spänn styck. Ingen buteljering är kylfiltrerad och ingen innehåller artificiella färgmedel. Jetz probieren wir!

Amarone Wood Finish – 46%

Doft: Bärig, lite parfymerad, “fet” eller oljig. Ugsnbakat äpple och syrligt vinösa toner. 

Smak: Något vaniljsöt först, sedan maräng och massor med choklad. Gräddigt kaffe, ingefärspäron och lite “vinig” eller vinös romtopf, sedan rostade hasselnötter och läder i avslutet. 

Omdöme: Hyfsat lång eftersmak och oväntat mjuk i kroppen. “Moreish” och skulle nog göra sig jäkligt bra i en Boulevardier. 

 

Portwood Finish – 46%

Doft: Lite försynt och syrlig med blåbärskompott och färska hallon. Efter en stund hittar jag vita blommor, lite honung och jelly beans. 

Smak: Oj vad krämig! Massor med vaniljdrömmar som efter ett tag går över i vitpeppar och granola, sedan inlagda persikohalvor, polkamint och lite ekbeska. 

Omdöme: Något mer obalanserad än Amarone-buteljeringen men ger ett mognare och djupare smakintryck. 

 

Sherry Wood Finish – 46%

Doft: kryddig och ekig med kryddnejlika, farinsocker och en slags söt muskotkänsla. Jag hittar också plommonblommor, marsipan och söt citron. 

Smak: Balanserad med jorgubbssylt, pepparkaka och sådana där inlagda mandarinklyftor. Sedan kommer smörkola, rostade hasselnötter, kakao och ekbeska mot slutet. 

Omdöme: Beskan är för min del för tydlig men doften var supermumsig och smaken “snygg”.

 

Peated Portwood Finish – 46%

Doft: Lite oväntad tydlig rök, och då mot det torviga hållet. Vanilljsötma (kanske lite väl söt) i bakgrunden och sedan krämig nougat och en touch av violgodis. 

Smak: Först snäll men sedan kommer en rejäl puff med både jordig torvrök och svartpeppar. Sedan kommer lite torkade aprikoser, men följs dock upp av en godisnot som jag inte tycker passar ihop med torven. 

Omdöme: Röken är på en tydlig nivå utan att ta över men denna whisky är för spretig och obalanserad för att passa mig. 

 

Peated Double Wood Finish, 58,7%

Doft: Oj, komplext men med en något dämpad rökprofil. Sötsyrlig grapefrukt, lemoncurd, lite ren brasrök, blomsterhonung och knäck innan frukten blir syrligare och nu går mot lime. Gröna äpplen och cigarr efter ett tag.

Smak: Rejäl, ren rök som övergår i läder och samma, fylliga, aromatiska tobak som i doften och en touch av kanel. Vita vingummin, kardemumma och mördegskakor gör sällskap.

Omdöme: Ihop med portvinsbuteljeringen utan rök är detta helt klart min favorit!