Ja, jag ska ju inte ens behöva motivera varför en summering av året behövs eller varför jag vill göra en topplista över drinkar jag älskar. Så det gör jag väl inte då. Istället säger jag Eder – drick, ock i skall blifva fria!
1) Boulevardier (januari – mars + oktober – december)
Om det är en drink jag återkommit till gång på gång under året (men druckit mest av under hösten och vintern), och där jag faktiskt har provat olika ingredienser för att se vad som blir godast för mig (eller… med “jag” menar jag min man, då det är han som blandar drinkarna hemma. Jag bara dricker dem.), så är det Boulevardier. Jäklar i min lilla låda vad gott detta kan vara. Tänk er en negroni med något mindre beska och betydligt mer smak. Yum Yum.
Ingredienser:
- 3 cl bourbon eller rye whiskey (klassiskt: bourbon)
- 3 cl söt vermouth
- 3 cl Campari
- Is
- Apelsinskiva till garnering
Så här gör du:
- Rör ihop bourbon, söt vermouth och Campari.
- Rör/ skaka ordentligt med is i cirka 20–30 sekunder tills drinken är väl kyld.
- Sila upp i ett brett, lågt glas med en stor iskub eller iskula.
Feeling fancy? Garnera med en bit apelsinzest och pressa zestens oljor över drinken innan du lägger den i glaset.

………………………………………………………
2) Mint Julep (juni, juli, augusti)
I sommar lovade jag mig själv att jag skulle hinka i mig Mint Juleps så det stod härliga till. Det blev kanske… 3 stycken. Nu är jag tyvärr notoriskt dålig på att dricka sprit i mängder, men de stackars få Mint Juleps som slank ner var magiska. Ju varmare och jävligare vädret är, desto godare blir drinken.
Ingredienser:
- färska myntablad
- 1 tesked socker (eller 1 cl sockerlag)
- 6 cl bourbon
- Is (traditionalisten säger krossad is, men vem pallar?! Kör på vanliga isbitar eller min favorit – en stor iskula)
- Extra myntakvist till garnering
Så här gör du:
- Lägg myntabladen och socker (eller sockerlag) i ett glas.
- Muddla försiktigt – pressa bladen så att oljorna släpper, men riv inte sönder dem. Jag brukar trycka till dem några gånger med skaftet på en träslev.
- Fyll glaset med is.
- Häll över bourbon och rör om ordentligt.
- Feeling fancy? Garnera generöst med en stor myntakvist.
………………………………………………………
3) Rhubarb & Red Wine Cobbler (all övrig tid + gästspel)
Det här, mina vänner, är drinken jag inte visste att jag behövde i livet. En sval, fruktig, lätt syrlig liten sommarkaramell som får mig att känna mig som en 1800-talsdam på verandan i Charleston — minus korsetten och plus mental ohälsa. Den är löjligt god. Rabarber + rött vin är en kombo jag inte trodde skulle flyga, men den flyger, glider och landar direkt på smaklökarna som en jävla akrobat. Det här är en “varför dricker inte fler det här”-drink som borde vara obligatorisk från april till september.
Ingredienser:
- 4 cl rött vin (jag önskar att jag kunde säga vilket, men Christian tog det som stod öppnat och halvdrucket i kylen sedan ett par dagar pga vi dricker för lite)
- 2 cl rött portvin
- 3 cl rabarbersirap (Christian gör egen, men köp om du inte har tillgång till honom)
- 2 cl citronjuice
- Is
- Skivad rabarber eller citron till garnering
Så här gör du:
- Häll rött vin, rabarbersirap och citronjuice i en shaker.
- Fyll på med is och skaka tills du känner dig som bartendern i Moulin Rouge.
- Häll upp i ett glas fyllt med krossad is eller vanliga isbitar. Garnera om if you’re feeling fancy.
………………………………………………………
